vasárnap, május 27, 2018

Marad a dohánystop. Egyelőre.

Elrettentő a statisztika: évente 33 ezer román állampolgár hal meg dohányzás következtében. Romániában a világ 94. országaként vált tilossá a dohányzás nyilvános helyen, az EU több tagállamában van érvényben hasonló tilalom. A tavaly bevezetett dohányzást korlátozó törvényt nem fogadták szívesen a dohányosok, mert kitiltottnak érezték magukat a közterületről, éttermekből, munkahelyről és minden olyan közös használatú, szabadon megközelíthető, mennyezettel és legkevesebb két oldalfallal határolt helyiségből, ahol a törvény megjelenése előtt lehetett, utána pedig tilossá vált dohányozni. A dohányipari cégek sem tapsikoltak,  hisz jelentős veszteségeket könyveltek el. 

Bizonyára nem volt könnyű meghozni egy ilyen tiltó törvényt. Ami nem csoda, hiszen a költségvetésbe a dohányipar jelentős összeget fizet be. A dohányipari termékekre kivetett adókból származó tételek a költségvetési bevételek mintegy 12 százalékát teszik ki. Túlbuzgóság, kirakatpolitika vagy egészségvédelem? Talán mindenik. 

Egy biztos: a dohányipari lobbi nem lankad. Azóta már megpróbálták visszakozásra bírni a törvényhozót, a Szociáldemokrata Párt képviselőházi frakciójának hétfői gyűlésén merült fel ismét a téma. A párt elnöke, Liviu Dragnea kijelentette: nem szabad változtatni a dohányzást tiltó törvényen. Furcsa is lett volna részéről, ha enged a nyomásnak, hiszen a törvényt annak idején ő maga is támogatta, hasznosnak tartotta. Mint mondta, „még akkor is, ha kíméletlen, akkor is, ha sokan meg fognak haragudni azok közül, akik – hozzám hasonlóan – dohányosok”. Mert úgy gondolja, hogy  fontos a gyermekek, a nemdohányzók, de a dohányzók egészsége is. És – tehetnénk hozzá – költségek szempontjából sem mindegy, hogy sikerül-e visszaszorítani e káros szenvedélyt. 

Teljesen más kérdés, hogy mennyire tudják alkalmazni a jogszabályt. A bírságok ugyan kemények, jogi személyek esetében akár 15 ezer lejig is terjedhet a pénzbüntetés, a többszörösen büntetett vendéglátó egységeket be is zárhatják. Helyenként azonban rá sem rántanak a törvényre, abban bízva, hogy úgysincs annyi belügyminisztériumi alkalmazott, amennyi ellenőrizni tudná a jogszabály betartását, másutt meg cselezgetnek. 

Nem lehet elégszer hangoztatni, hogy a legfőbb kincsünk az egészség. Jelenleg is közel 1 milliárd ember dohányzik világszerte, 5 millióan pedig bele is halnak e káros szenvedélybe.  Az Egészségügyi Világszervezet statisztikái szerint a dohányzás a világon a második vezető halálok. Az EU viszonylatában Románia a dohányzással összefüggő elhalálozás tekintetében a harmadik, a tüdőrákban való elhalálozás tekintetében pedig az első helyen áll.