kedd, április 24, 2018

Makfalván megoldották a fűtésgondot

Kényszerszünidő több iskolában

A rendkívüli hideg, illetve a fűtésrendszer meghibásodása miatt kedden több Maros megyei tanintézetben – Csatófalva község három óvodájában, a zágori, héturi, rórai, illetve a segesvári Radu Popa iskolában – szünetelt az oktatás. Az intézkedés mintegy 400 gyermeket érintett. 

A makfalvi Wesselényi Miklós Általános Iskolában hat osztálytermet nem lehetett kifűteni, így 124 diák kapott kényszerpihenőt. Csatófalva községben 101 óvodás, Zágorban 60 iskolás maradhatott otthon. 

A csatófalvi, szászörményesi és szászszentiváni óvodába járó 3-4 éves gyermekek szegény családokból származnak, nincs az időjárásnak megfelelő öltözékük, így ők a hét többi napján is otthon maradhatnak. A segesvári Radu Popa iskolában, illetve a városhoz tartozó 

héturi és rórai tanintézetben is hasonló a helyzet. A makfalvi iskolában, ahol egy gázcső meghibásodása miatt álltak le a kazánok, sikerült megoldani a problémát – mondta Illés Ildikó megyei főtanfelügyelő-helyettes. Ezt az iskola illetékese is megerősítette. A kazánok leállása miatt kedden hat osztálytermet – kettőt az alsó, négyet a felső tagozaton – nem lehetett kifűteni. A meghibásodás orvoslása után szerdán már minden makfalvi diák folytathatta a tanulást.

Tegnap más települések tanintézeteiből nem jeleztek fűtésgondokat – nyilatkozta Illés Ildikó. 

 

Ideiglenes megoldás a hidegvölgyi diákoknak

A Szivárvány Alapítvány által működtetett, anyagi okokból fűtés nélkül maradt hidegvölgyi iskolában a vakáció után meg sem kezdődött a tanítás. A diákok mától a Romulus Guga Általános Iskolába járnak – tájékoztatott Illés Ildikó.

Macavei Luminiţatól, a Romulus Guga iskola igazgatónőjétől megtudtuk, hogy két osztálytermet alakítottak ki a hidegvölgyi diákok számára, akik két váltásban járnak majd iskolába. Az intézményvezető hangsúlyozta, hogy a gyermekek áthelyezése nem végleges, a hidegvölgyi iskola helyzetének rendeződéséig tart.