kedd, június 19, 2018

Magyar Színházi Diáktalálkozó Marosvásárhelyen

Hétfőtől messzi idegenből érkezett hallgatók színesítik tovább a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen zajló, amúgy sem színtelen életet. Az intézmény Magyar Kara június 11–18. között ez esztendőben is megszervezte a két évvel ezelőtt elindított MASZIDI-t, a Magyar Színházi Diáktalálkozót. Az egyhetes rendezvény célkitűzése, hogy a Kárpát-medence egyetemein színészmesterséget magyar nyelven tanuló diákok és oktatóik közös műhelymunka során megismerjék egymást, illetve az intézményeikben alkalmazott munkamódszereket. 

A résztvevők újvidéki, budapesti, kaposvári, kolozsvári és marosvásárhelyi diákok, a workshopokat pedig a vendégegyetemek és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem oktatói tartják. A műhelymunkán kívül szabadidős foglalkozások, összejövetelek, koncertek is vannak a programban, amelyek szintén a kapcsolatépítés jegyében zajlanak. A találkozó a workshopok eredményeként születő produkciók bemutatójával zárul – áll az eseménysorozat ismertetőjében, a MASZIDI-vel kapcsolatosan pedig kedden délelőtt tartottak sajtótájékoztatót az egyetem épületének előcsarnokában. 

A résztvevőket dr. Kós Anna, a Magyar Kar dékánja üdvözölte, aki elmondta, nem az intézmény vezetősége, hanem az egyik, azóta végzett diákjuk az eseménysorozat ötletgazdája. Gál Attila Csaba színművész találta ki a találkozót, az ötletet felkarolta az egyetem, amely megteremtette hozzá az anyagi és logisztikai hátteret, valamint magáénak is tekinti a rendezvényt.

A MASZIDI születésével kapcsolatosan Gál Attila Csaba elárulta, úgy vélte, hogy nagyon gyenge volt a kapcsolat a többi színművészeti egyetemmel, az azokon tanuló diákokkal, ezen kívánt változtatni az első találkozó megszervezésekor. 

– Mi lenne, ha a többi diákkal megismerkednénk, a bulizások mellett pedig együtt is dolgoznánk, tanulnánk? Ily módon kialakulhatnának erősebb kapcsolatok, barátságok, akár a határon túli és belüli hallgatók között is. Szeretném, hogy az én korosztályom sokkal összetartóbb legyen. Rengeteg diák segített a találkozó létrejöttében, a név ötletét a Pálffy Orsolya dolgozatából merítettük. Két évvel ezelőtt nagyon jól sikerült az első kiadás, jó találkozás volt, pozitív következményekkel egyetemi és szakmai szinten egyaránt. Remélem, hogy az idei is hasonló lesz ahhoz – mondta az ötletgazda. 

A felszólalók között volt Kelemen Roland idei főszervező, valamint dr. Balási András, az egyetem rektorhelyettese is. Utóbbi elárulta, hogy az első támogatója a Studium-Prospero Alapítvány volt, e másodiknál a Nemzeti Kulturális Alapnál pályáztak, a Studium-Prospero Alapítvány a diákrendezvényeket támogatja, az egyetem pedig saját forrásaiból jelentősen hozzájárult a szálláshoz, étkeztetéshez, a vendégtanárok honoráriumához. 

Újságírói kérdésekre válaszolva a szervezők elmondták, 45 vendég diák érkezett, öt csoportra osztva dolgoznak a tanárokkal. Az érkezők kilétét a felkért egyetemek határozták meg, a találkozó szervezői mindig új osztályokat várnak. A hallgatók vegyes csoportokat alkotnak, workshopokon vesznek részt, a közös munka végeredményeként megszülető produkciót e hét vasárnapján tűzik műsorra az egyetem Stúdió Színházában. A műhelymunka központi témája a hatalom, alapját I. L. Caragiale Elveszett levél című vígjátéka képezi.