kedd, június 19, 2018

A múzeumhoz került az egykori Aranyszarvas bútorzata

Gyógyszerészet-történeti kiállítás nyílik a várban
Fotó: Nagy Tibor

Tegnap délben a Kiss Unicum Kft. telephelyének raktárából a múzeum marosvásárhelyi várban levő épületébe került az egykori Aranyszarvas gyógyszertár korabeli bútorzata, amelyet az épületet megvásároló Kiss Szabolcs vállalkozó adományozott. 

A bútorzat a Rózsák tere 55. szám alatti Steibl-ház földszinti helyiségeiben volt, az egykori Atlas, illetve a korábbi Aranyszarvas gyógyszertárban. A lakóház már a 18. század végén állt, 1872-ig a Királyi Tábla, majd később Steibl festékkereskedő üzlete, a Kékgolyó működött benne. Itt volt a híres Aranyszarvas gyógyszertár, amelyet 1879. augusztus 18-án Bernády Dániel gyógyszerész, dr. Bernády György apja vásárolt meg özvegy Görög Józsefnétől. 

Mint ismeretes, a helyiségben azóta működik gyógyszertár. Mivel a bútorok már nem feleltek meg a korszerű követelményeknek, kicserélték,  és az ingatlan új tulajdonosa, Kiss Szabolcs vállalkozó a múzeumnak adományozta őket. 

– A gyógyszerészeti kiállítás a vármúzeum emeleti termében lesz berendezve és augusztusban a Forgatag egyik rendezvényeként nyitjuk meg. A bútor a Hints-féle patika hagyatéka, a marosvásárhelyiek Bernády-gyógyszertár néven ismerték. Nem tudjuk, hogy konkrétan mi maradt meg a Bernády-féle gyógyszertárból. A hozzánk került bútorzatot dr. Hints Zoltán rendelte és készíttette, és ezek az 1947-es államosításig a Hints-gyógyszertárban voltak – mondta a Népújságnak Soós Zoltán, a Maros Megyei Múzeum igazgatója, majd hozzátette: – Tudomásunk szerint a 20. század elején, 1910 körül készülhettek, neoklasszikus stílusban. A Forgatagra megnyíló patikamúzeumban teljes egészében bemutatjuk a Bernády–Hints-féle patikát, ugyanakkor áttekintjük a marosvásárhelyi gyógyszertártörténetet az 1700-as évektől kezdődően, hiszen ekkortól van tudomásunk arról, hogy patika működött a városban. Külön teret szentelünk dr. Hints Zoltánnak, hiszen a 20. század egyik jelentős erdélyi gyógyszerészéről van szó. 

Ahhoz, hogy eredeti helyén megőrizzük a bútorokat, a város meg kellett volna vásárolja az ingatlant egy orvostudományi és gyógyszerészeti múzeumnak, hiszen van amiről mesélni. Ehhez elővásárlási joga is lett volna, de nem élt vele a jelenlegi városvezetés, így került magánkézbe az épület... Jó kézbe, mondhatnánk, hiszen tulajdonosa felmérte, hogy milyen értékről van szó, és a köznek adományozta – tette hozzá Soós Zoltán. 

A múzeum tulajdonában több mint 200 tárgy – patikafelszerelés, csomagolóanyag, tégelyek – van, ezekkel rendezik majd be a most tulajdonukba került bútorokat, így Nagyszeben mellett Marosvásárhelyen is lesz egy állandó gyógyszerészeti kiállítás, amely, reméljük, idővel kiegészülhet az orvostudomány-történeti anyaggal.