szombat, április 21, 2018

Mélyül a gödör

A kormányváltás után jóval, csak alig több mint egy hete váltottak elnököt az adóhatóság élén. A volt pénzügyminiszternek, akinek a nevéhez a fiskális forradalom fűződik, kell megennie a saját főztjét ebben a székben. Nem lesz kellemes sem neki, sem nekünk.

Mert az év első hónapjainak államháztartási adatai nagyon rosszak, amit a nyilvánosság elől igyekeznek elkendőzni. Valójában viszont tudják, hogy baj van, mert az elnökcsere után egy nappal leváltották a hatóság teljes vezérkarát, és még a regionális igazgatók egy részét is. Csakhogy a felső vezetők cseréje ebben az esetben aligha hoz érdemi megoldást. Az adórendszer ilyen mérvű átalakítását, amilyen nálunk végbement, egy rendesen működő államban legalább egy kormányciklus alatt hajtották volna végre. Mert a belevaló szakiknak is kell annyi idő, ameddig kiszámolják a tervezett változtatások várható hozadékát, és az új szabályok alapján áthangolják az intézményrendszert. Teleormani stílusú fiskális forradalomtól viszont nem lehet többet várni, mint káoszt az intézményekben és méretes lyukat a büdzsében. Amit majd mi, az adófizetők fogunk befoltozni, miután a forradalmárok hazamennek.

Lesz mit, mert az év első két hónapjának adatai szerint az adóbevételek feleakkora mértékben sem emelkednek, mint amennyire a megnőtt kiadások fedezéséhez szükség lenne. Igencsak felgyorsult az államháztartási hiány növekedése, miközben még az adatokban nem szerepelnek az oktatási és egészségügyi béremelések hatásai, a nyugdíjpontnak az év felétől bejelentett emelkedéséről már nem is szólva. Megbízható elemzés szerint az idei kiadási tervek tartásához tavalyhoz képest 35 milliárd lejjel több adóbevétel kéne, ezzel szemben csak 800 milliós volt az első két hónapban jegyzett adóbevételi plusz.

Az adóhatóság új elnökének az első nyilatkozatai szerint a nagyvállalatokból igyekeznek majd több pénzt kifacsarni, úgyhogy ne lepődjünk meg, ha a kormányzati kommunikáció szintjén nálunk hamarosan élénkebb lesz a multizás a szomszédbeli kampány forró részében hallhatott sorosozásnál. De mivel a teleormaniak csak a szájkaratét művelik mesterfokon, azzal meg nehéz pénzt fakasztani, leginkább az várható, hogy az év további részére tett ígéretekből megpróbálnak majd kifarolni. Ennél rosszabb hosszabb távon csak az lehet, ha tetemes hitelezésből próbálják az ígéreteiket betartani. Mert ez a fiskális forradalom simán bedöntheti az államot, és nincs még legény a gáton, aki ezt politikai eszközzel megállítsa.