hétfő, június 25, 2018

Március 15-i ünnepi rendezvények

Marosvásárhelyen

Március 14.

Ma 13.30-tól kezdődik az Örökségünk őrei vetélkedő, az épített örökség védelmét, népszerűsítését célzó mozgalom Maros megyei döntője a Kultúrpalota nagytermében. A rendezvényen jelen lesz Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke, Péter Ferenc, a Maros megyei RMDSZ elnöke, valamint a Maros megyei szakasz fővédnökei: Csép Éva Andrea parlamenti képviselő és Novák Csaba Zoltán szenátor. A verseny keretében öt, Maros megye különböző régiójából érkező, valamint négy marosvásárhelyi középiskolás csapat méretkezik meg. 

Március 15.

Csütörtökön 16 órától a Székely vértanúk emlékművénél sor kerül a hagyományos megemlékező ünnepségre. Az ünnepi rendezvény keretében felszólalnak: L. Simon László, a FIDESZ – KDNP országgyűlési képviselője; Flender Gyöngyi konzul; Péter Ferenc, a Maros megyei RMDSZ elnöke; dr. Vass Levente, a szervezet marosvásárhelyi elnöke, valamint a történelmi egyházak képviselői. A beszédeket követően sor kerül az ünnepi koszorúzásra. Ezúton is felkérünk mindenkit, aki koszorút szeretne elhelyezni a Székely vértanúk emlékművénél, a Maros megyei vagy a marosvásárhelyi RMDSZ titkárságán jelezze szándékát. 

A Maros megyei RMDSZ szervezésében 18 órától a Kultúrpalota nagytermében kezdetét veszi az ötödik Könyv és gyertya díjátadó gála, ahol Erdős Róbert, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatójának előadásában ünnepi dallamokat hallhatunk, valamint Tóth Eszter Nikolett, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem végzős diákja forradalmi verset mond. Az estet a magyarországi Esszencia Produkció egyórás koncertje zárja. 21 órától slam poetry est veszi kezdetét a Jazz&Blues Klubban. 

Mindenkit szeretettel várunk! (közlemény)

Szászrégenben

Központi ünnep

A szászrégeni RMDSZ szervezésében március 15-én, csütörtökön 16.30-tól a római katolikus templomkertben az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra emlékeznek. A programban köszöntőbeszédek, ünnepi műsor és koszorúzás szerepel. 

Ünnepi előadás

A szászrégeni Humana Regun Egyesület szervezésében a Szebb világról álmodom című előadást mutatják be március 15-én 18 órai kezdettel az Eugen Nicoară művelődési ház nagytermében. Meghívottak: a szászrégeni református egyházközség Piccolino gyermekkórusa, a marosfelfalusi Bíborka, a kisfülpösi Verőfény, a szászrégeni Kéknefelejcs és a Gyöngyvirág néptánccsoportok, az Eugen Nicoară művelődési ház Mini Csim-Bumm gyermekszínjátszó és Csim-Bumm ifjúsági színjátszó csoportjai, valamint Géczi Jancsi, Bondor Anna Renáta és Rafael Laura előadók. A jelenlevőket Márk Endre alpolgármester köszönti. A forradalomról Dénes József tanár beszél. A Határtalanul program keretében közreműködik a nagykőrösi Arany János Református Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium diákcsoportja. Műsorvezető: Fülöp Bernadett.