szombat, április 21, 2018

Már a Dinamo is…

Bogdan Stăncuţ (j) és Andrei Iliescu a 2017. december 20-án a Ligetben rendezett Maros KK – Dinamo (87:48) mérkőzésen. A marosvásárhelyiek játékosának kettőből egy szabaddobást kellett volna értékesítenie a végén, hogy a Maros KK megszerezze a győzelmet. Nem sikerült. Fotó: Nagy Tibor

Nem tudjuk, mi változhatott kedd óta, amikor a Maros KK férfikosárlabda-csapat játékosai azt ígérték, ha nem változik semmi, nem állnak ki a Dinamo elleni mérkőzésen, de ezek szerint valaminek történnie kellett, mert Szászgáspár Barnabás csapata elutazott Bukarestbe, a sereghajtó elleni találkozóra. Igaz, csak hét fővel, és egy pontért, ami a vereségért jár. Úgy tűnik ugyanis, hogy a jelenlegi helyzetben már a Dinamo is nyerni tud a pénzügyileg, lélektanilag és minden egyéb szempontból széthullott marosvásárhelyi csapat ellen.

A bajnoki mezőny kétségtelenül két leggyengébb csapatának találkozóján a bukarestiek megszerezték az első győzelmet ebben a bajnokságban, még akkor is, ha hosszabbításra volt ehhez szükségük. A Maros KK keretének néhány tagja egyénileg talán jobb játékerőt képvisel, azonban az utóbbi idő anyagi és edzésmizériája miatt nem volt a legjobb állapotban a csapat Bukarestben. Még így is megvolt azonban az esélye a sikerre.

A találkozót a Dinamo kezdte jobban, elhúzott hét pontra, a második negyed elején aztán a Maros KK került hárompontos előnybe. Nem következett be azonban a lélektani fordulat, mert szünetig ismét a házigazdák szereztek vezetést. A Maros KK a harmadik negyedben másodszorra is utolérte az ellenfelét, és a negyedikben vezetést szerzett, az utolsó percben azonban Cioacătă egy plusz szabaddobásnak köszönhetően egyenlített. Az utolsó támadás a marosvásárhelyieké volt, és Stăncuţ ellen szabálytalankodtak a házigazdák. A kettőből egyetlen szabaddobást kellett volna értékesítenie a győzelemhez, de mind a kettőt kihagyta, így hosszabbítás következett. A győzelem esélyének elszalasztása teljesen elvette a Maros KK játékosainak a lendületét, és a ráadás öt percben a Dinamo tíz pontot vert rá az idegesen kosarazó marosvásárhelyiekre.

A statisztika tanúsága szerint mindkét csapat azonos, de nem túl jó, 25%-os eredményességgel dobott távolról, a Dinamo viszont hatékonyabb volt a palánk alatt (51-43%). Az eladott labdák száma (14) megegyezik, ám a lepattanózást a Dinamo nyerte (50-44), s talán ez volt a döntő tényező.

A Dinamótól elszenvedett vereség után nehéz perspektívában értékelni a bajnoki idény hátramaradt részét, így maradjunk abban, hogy szerdán a Temesvári Timba érkezik a Ligetbe, majd az alapszakasz utolsó fordulójában Jászvásárra látogatnak a marosvásárhelyiek. Aztán bízzunk benne, hogy lesz még folytatás.

Vagy inkább ne legyen?

 

Jegyzőkönyv

Férfikosárlabda Nemzeti Liga, 21. forduló: Bukaresti Dinamo – Marosvásárhelyi Maros KK 87:77 (24-22, 17-14, 16-19, 16-18, 14-4)

Bukarest, Dinamo csarnok, 70 néző. Vezette: Mircea Şerban (Piteşti), Valentin Negrea (Konstanca), Cristian Trofim (Temesvár). Ellenőr: Svetlana Simion (Bukarest).

Dinamo: Cioacătă 33 pont (1), C. Stănescu 21 (2), Casale 21 (1), Bârloveanu 6, Bădulescu 4 (1), Manolescu 2, Ionescu, Petrescu, Rădulescu.

Maros KK: Stăncuţ 24 (1), Steff 17 (2), Borşa 15 (1), Engi-Rosenfeld 13 (3), Porime 6, Gârbea 2, Barabási. 

 

Eredményjelző

A férfikosárlabda Nemzeti Liga 21. fordulójának eredményei: Bukaresti Dinamo – Marosvásárhelyi Maros KK 87:77, Nagyszebeni CSU – Jászvásári Poli 89:67, BCM U FC Argeş Piteşti – Bukaresti CSM Steaua 77:80, Temesvári Timba – Nagyváradi CSM 74:105, Galaci Phoenix – Kolozsvári U 73:76. A SCM U Craiova – Temesvári SCM mérkőzést ma játsszák