hétfő, május 21, 2018

Májustól a bejegyzést is felfüggeszthetik

Az érvénytelen műszaki vizsga nem bűntény

Az Országos Gépjármű-bejegyzési Hivatal (RAR) elutasítja azt a hírt, miszerint bűnügyi dossziét állítanak ki a gépjármű-tulajdonos nevére, illetve börtönbüntetést kaphat, ha lejárt a gépjármű műszaki ellenőrzése vagy az ideiglenes bejegyzés érvényét vesztette. 

A RAR pontosít, hogy sosem volt szándékukban hasonló kezdeményezés, az érvényben lévő törvények szerint pedig egyértelmű, hogy az említett szabálysértés miatt  csak bírság jár, amit a helyzet súlyosságától függően büntetőpontok levonásával egészíthetnek ki. Amennyiben egy jármű közúti ellenőrzése során a rendőrség megállapítja, hogy a kötelező műszaki vizsga érvényessége lejárt, a bírság és büntetőpontok levonása mellett visszatartják a jármű törzskönyvét is, ami a május 18-a után életbe lépő rendelkezések nyomán maga után vonja a jármű bejegyzésének felfüggesztését is, azonban ezeknek az intézkedéseknek nincs bűnügyi vetületük. 

Amint a jármű tulajdonosa megszerzi az érvényes műszaki ellenőrzésről szóló dokumentumot, automatikusan megszűnik a jármű forgalomba való bejegyzésének felfüggesztése. A RAR sajtóosztálya által szerkesztőségünkhöz eljuttatott közlemény a 2002. évi 195-ös számú sürgősségi kormányrendeletet módosító és kiegészítő 2017. évi 14-es számú kormányrendelet előírásait tartalmazza.