szombat, április 21, 2018

Májusban kezdődik a 10. marosvásárhelyi Ifjúsági Dzsesszverseny és Fesztivál!

Tíz évvel ezelőtt abbéli reményünket fejeztük ki, hogy hátha szép, új hagyomány kezdetének tanúja Marosvásárhely zeneszerető közönsége. Ez a remény valóra vált, ismét megbizonyosodhattunk arról, hogy van igény a minőségi muzsikára és van igény a fiatal generációkban is a zeneszerzésre, a játszásra, a zenefogyasztásra. Akkor született meg a város egyik újabb kulturális hagyománya, szemléje, az első marosvásárhelyi Ifjúsági Dzsesszverseny és Fesztivál. A marosvásárhelyi Egyetemista Kultúrház, a Jazz&Blues Club és a Partitúra Kulturális Egyesület által szervezett szemle az idén jubilál: immár tizedik kiadásához érkezett, és ezúttal is tavasszal: május 9-13. között kerül sor rá a Sörház (Sinaia) utcai Jazz&Blues Clubban, valamint a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban. 

Amint arról az elmúlt években is beszámoltunk, a rendezvénysorozat célja lehetőséget nyújtani egy színvonalas rendezvénysorozat keretében a benevezett romániai és külföldi zeneművészeti akadémiák hallgatóinak, pedagógusainak a közös találkozásra, eszmecserére és megmérettetésre. Az eseményen a versenyzők esélyt kapnak arra, hogy produkcióikat több, szakmailag elismert zsűritag értékelje, emellett részt vehetnek a délelőtti, különböző tematikájú zeneműhelyeken, amelyeket ugyancsak elismert zenészek tartanak.

Az eseménysorozat programja két nagy tömbből áll: a benevezett zenészhallgatók versenyprogramjából, valamint neves dzsesszzenekarok koncertjeiből. 

A Nemzetközi Ifjúsági Dzsesszverseny és Fesztivál versenyprogramjára olyan 30 év alatti énekesek, zenészek vagy énekesekből és zenészekből álló csapatok jelentkezhetnek, akik/amelyek az Oktatási és Kutatási Minisztérium által akkreditált zeneművészeti intézmények valamelyikének hallgatói. A szervező dzsesszklub közleményéből pedig kiderül, hogy a versenyzők előadását az idén Romániából, Magyarországról, Hollandiából és Írországból érkező tanárokból, zenészekből álló héttagú zsűri fogja kiértékelni.

A kiosztandó díjak összege 3000 euró, amelyet a zsűri a szervezőkkel közreműködve a legjobb hangszeres előadó, a legjobb énekes és a legjobb zenekar között fog szétosztani.

Az idei fesztiválon számos neves dzsesszformáció, illetve előadó is fellép: a marosvásárhelyi színpadon Pintér Péter, a Jazzy Bit, a Jazz Residence, Luiza Zan & Hungarian All Stars, a Vintage Dolls, Irina Sârbu & Ethnotic Project, a Tribute to Ella (Bágyi Balázs New Quartet ft. Pocsai Krisztina), a G. Enescu University Big Band, valamint a Budapest Jazz Orchestra produkcióit láthatjuk.

A fesztiválra szóló jegyek ára 35 lejbe kerül (napijegy), valamint 100 lejes bérletet is lehet váltani, utóbbi a koncertsorozat 4 napján jogosít belépésre. Utolsó nap a dzsesszfesztivál a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházba költözik, a bérlet nem foglalja magában az ottani belépőt. A dzsesszfesztiválra természetesen még visszatérünk.