kedd, május 22, 2018

Május 15-ig kell benyújtani a kérvényt

Agrovilág – mezőgazdaság, vidékfejlesztés, agroturizmus

Lejár az APIA-s igénylések határideje   

Május 15-én 23 óra 59 percig fogadják (online) a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségnél a kérvényeket a különböző támogatásokra. A határidőt nem hosszabbítják meg. Ezért az elkövetkezendő időben fokozott iramban, hétvégén is dolgoznak az APIA szakértői. 

Országos szinten 715.077-en igényeltek támogatást összesen 5.141.135,62 hektár mezőgazdasági terület megművelésére. Mint ismeretes, az idéntől egységes kérvényt kellett benyújtani. Az 50 hektáros tulajdon, illetve bérelt terület fölött a megyei, míg az ez alatti mennyiségre szánt támogatásért a helyi kirendeltségekhez kell fordulni. A támogatásokat az európai mezőgazdasági garancia-, az európai vidékfejlesztési alapból, illetve a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumon keresztül az országos költségvetésből fedezik. 

Maros megyében május 3-ig 19.725 gazda igényelt támogatást, ez a tavaly benyújtott kérések 75,82%-a (2017-ben összesen 26.017-en kérvényt tettek le az APIA-hoz). 133.928,97 ha művelésére kértek támogatást, ez a tavalyihoz viszonyítva a támogatásra jogosult összterület (249.620,31 ha) 53,65%-a. 

A határidő előtti zsúfoltság elkerüléséért várják a gazdákat az APIA-kirendeltségekhez. Egy alkalmazott ugyanis három-négy községből is át kell vegye a dokumentációt, ezért torlódás esetén többet kell várniuk a kérvényezőknek. A határidőt megelőző hétvégén (május 12-e és 13-a) is fogadják a dossziékat. 

Ovidiu Săvâşcă, a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség Maros megyei kirendeltségének vezetője elmondta, azt reméli, hogy május 12-én elérik a tavalyi kérvényezők számát, így lehet, hogy megyénkben a gazdák az idén több támogatást fognak lehívni, mint az előző évben, de ehhez az kell, hogy az elkövetkezendő időszakban vidéken mozgósítsák a jogosultakat. Megyénk területi adottsága miatt sokkal bonyolultabb kezelni a kérvényeket, mert a szántóföldektől a magashegyi legelőkig, a növénytermesztőktől az állattartókig és a méhészekig szinten minden gazdálkodási forma megtalálható, és így majdhogynem mind a közel 90 kiírásra jelentkezhetnek igénylők. Alkalmazottaik igyekeznek betartani a határidőt, és minden gazdát megfelelően kiszolgálni. 

A kérvények átvétele után következik a dossziék ellenőrzése, és a július 1-től szeptember 30-áig beütemezett terepszemle. Várhatóan az első részleteket október 16-ától utalják át a gazdáknak, és az előző év tapasztalatai alapján azon igyekeznek majd, hogy december 30-ig a második részlet is megérkezzen a gazdák számlájára – mondta a sajtónak az igazgató.