csütörtök, június 21, 2018

Liu Shaolin Sándort kizárták az 1000 méter döntőjében

Liu Shaolin Sándort kizárták a rövid pályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres döntőjében, így összesítésben nyolcadik lett a pjongcsangi téli olimpia szombati napján.

A táv magyar világkupagyőztese a legrosszabb, az ötös pályáról indult, ennek ellenére a bemutatásnál ugyanolyan lazának tűnt, mint mindig. A rajtnál sem idegeskedett, nem próbált azonnal előre törni. A körök fogytával egyre fokozódott a tempó, de az MTK versenyzője továbbra is az utolsó helyen korcsolyázott. Úgy tűnt, egyszer-egyszer megpróbál előbbre kerülni, de sosem nyílt meg a hely számára.

Amikor már csak két kör volt hátra, „begyújtotta a rakétákat”, az egyik kanyar bejáratánál próbált belső ívre kerülni, de nem volt meg tisztán a pozíciója, elesett és elsodorta az egyik dél-koreait, aki honfitársával együtt földre került. Az aranyért így a szám 2016-os vb-ezüstérmese, a kanadai Samuel Girard és az amerikai John-Henry Krueger csatázott, aki a magyar színekben versenyző Cole William Kruegernek a testvére. A papírformának megfelelően előbbi győzött, harmadikként pedig az esés után gyorsabban talpra álló Szeo Ji Ra ért célba.

Az egy hete, 1500 méteren ötödik Liu Shaolint a kockázatos manőver miatt kizárták, így a B döntő végére, azaz nyolcadiknak sorolták be.

Liu Shaolin Sándor azt mondta, nem gondolta volna, hogy ilyen könnyen jut a döntőbe, ahol ott követte el a legnagyobb hibát, hogy az első három körben, amikor még nem volt olyan gyors a tempó, nem ment előrébb. „Később már nem volt helyem előzni. A végén pedig hibáztam, nem kellett volna ütköznöm senkivel, jogos volt a kizárás” – értékelt Liu Shaolin, aki a dél-koreai játékokon először tűnt csalódottnak. Ezt pedig azzal magyarázta, hogy bár az 1500 és a váltó után harmadszor is döntőben szerepelt, most nagyon közel állt az éremszerzéshez, ami azonban nem jött össze.

A magyar klasszist arról is faggatták, hogy hatással volt-e a versenyzésére, hogy a párja, a brit Elise Christie kicsúszott a női 1000 méter elődöntőjében, és elsőre úgy tűnt, megsérült. Erre azt a választ adta, profi sportolóként ki tudta zárni ezt a körülményt, azóta pedig már váltottak néhány üzenetet, és rendben van Christie is.