hétfő, június 25, 2018

Licitet csak visszásan

Változtatni készül a közbeszerzési eljárásokon a kormány. Szerdán jelentette be a pénzügyminiszter, hogy a pályáztatás különböző szakaszaiban tehető óvások lehetőségét akarják visszaszorítani a tervezetben, melyet állítólag már a csütörtöki kormányülésre készültek beterjeszteni. Ez a szabályváltoztatás is újabb konfliktusok forrása lehet.

A lépés teljesen beleillik a jelenlegi hatalom mentalitásába. Adott egy pályáztatási rendszer, amely nehézkesen és rosszul működik, ezt meg a visszásságok ellen jogi úton fellépők jogorvoslati lehetőségeinek és a pályáztatási folyamat átláthatóságának a korlátozásával akarják „javítani”. Merthogy a miniszteri indoklás szerint a sok óvás fontos beruházásokat késleltet. Arra persze nem fecsérel szót a közpénzek őrzője, hogy e sokak által szidott óvásokból nagyságrendileg mennyi bizonyul megalapozottnak, mert akkor jobban lehetne következtetni rá, hogy tulajdonképpen az a kormányzat baja, hogy az állami beruházásokat túl nehezen lehet a haveri cégeknek kijátszani, mert azok a keménygalléros brüsszeli bácsik csúnya szabályokat erőltetnek rájuk.

A rendszert ismerők jól tudják, hogy hatalmas mértékű bürokráciával kell megküzdeni minden vállalkozónak, aki állami pénzből fizetett munkához szeretne hozzáférni. Ez nem egyedül nálunk van így, a közpénzek elköltésére a világon mindenhol odafigyelnek. Ez a pénztömeg a korrupció igazi melegágya, hiszen ha nálunk maradva csak az utóbbi években hozott jogerős ítéleteket számítanánk be, illusztris névsor állna össze olyan, egykor érinthetetlennek hitt politikusokból, akik közberuházások haveri vállalkozói körbe való kiosztásáért élvezik az állami vendégszeretetet több-kevesebb ideig. Az óvási lehetőségek visszaszorításával kevesebb lenne az esély az ilyen játszmák leleplezésére is.

Másrészt az óvások valószínűleg nem kis része azért keletkezik, mert az illetékes állami intézmények rossz pályázatokat készítenek. Például minap derült ki a pályázati pénzekkel kapcsolatos uniós biztosi dorgálásból, hogy az útkezelő hatóság úgy készül egy sztrádaszakaszt versenytárgyalásra bocsátani, hogy még nincs kész a környezeti hatástanulmánya. Egy ilyen licitet alapból meg fognak óvni, hiszen amíg nincs minden szaktanulmány elkészítve, nem lehet tudni az adott munka pontos költségeit.

Nem kétséges, hogy lehetnek az óvásokból sportot űző kekeckedők is, mint sokszor hallani ilyen panaszokat, de jócskán szétnézhetne a kormányzat a saját háza táján is, mielőtt csak velük indokolná a pályázati szabályok változtatását. Amiből nem utolsósorban egy méretes brüsszeli pofon is kinéz, mert az uniós szakik érzékenyek az átláthatóság elvének tiszteletben tartására. Majd ők is hibásak lesznek a kekec kapitalista vállalkozók mellett, hogy nem hagyják ezt az áldott kormányt békében munkálkodni.