hétfő, április 23, 2018

Lezárult a fiataloknak szóló mobilitási projekt

Lezárult az Erasmus+ program keretében finanszírozott projekt, amelyet a marosvásárhelyi Alpha Transilvana Alapítvány nemzetközi partnereivel közösen valósított meg. Ennek keretében külföldi önkéntes fiatalok kapcsolódtak be az alapítványnál zajló tevékenységekbe. 

Lezárult a Three Steps to Education in Diversity című, az Erasmus+ program keretében finanszírozott projekt, amelyben a marosvásárhelyi Alpha Transilvana Alapítvány partnerei a ProAtlântico – Associaçao Juvenil (Portugália), az Asociacion Juvenil Intercambia (Spanyolország), Verein4YOUgend (Ausztria), a Verein Generationen und Gesellschaft (Ausztria) és a Jugendwerk der AWO Wuerttemberg (Németország) voltak. Az Európai Önkéntes Szolgálat program keretében zajló, fiataloknak szóló mobilitási projekt az elmúlt év szeptemberétől, tíz hónapig tartott, a fent említett országokból hat fiatal önkéntes volt az alapítvány vendége, akik közösen az Alpha kedvezményezettjeivel, a Kitartás és az Atrium központokba járó sérült gyerekekkel és fiatalokkal, illetve a Start Korai Fejlesztési Programban részt vevő gyerekekkel különböző tevékenységeken vettek részt. 

A Three Steps to Education in Diversity projekt célkitűzései a következők voltak: a sokszínűség elfogadásának támogatása, a fogyatékkal élő személyek társadalmi beilleszkedésének elősegítése, a szolidaritás, a tolerancia és a kölcsönös megértés fenntartása és ösztönzése, az önkéntesség népszerűsítése és a toleranciára való ösztönzés a fiatalok körében, ugyanakkor egymás kultúrájának a megismerése, a nem hagyományos oktatási módszerek támogatása, illetve a nyelvi képességek fejlesztése. 

A projekt keretében számos tevékenységre került sor, többek között nemzetközi estet tartottak, ahol az önkéntesek bemutatkoztak, volt beszámoló az országról, ahonnan jöttek, meséltek a hagyományaikról és szokásaikról, kóstolót készítettek hagyományos ételeikből. A nemzetközi önkéntesnap alkalmából interaktív tevékenységet folytattak a Rozmaring központból 15 gyermekkel. Ugyanakkor a civil szervezetek vásárán az önkénte-sek szerveztek egy kiállítást quillingtechnikával készült tárgyakból, amelyeket az Atrium programban részt vevő, fogyatékkal élő fiatalok készítettek. Az önkénteshét alkalmából megszervezték a „Tájékozódunk és újrahasznosítunk” kampányt, ahol a lakosság körében népszerűsítették a szelektív újrahasznosítás fontosságát, és szorgalmazták a szelektív újrahasznosító rendszer kialakítását Marosvásárhelyen, illetve gyermekekkel és fiatalokkal interaktív tevékenységeket folytattak az ökológiával és a szelektív újrahasznosítással kapcsolatban. Továbbá népszerűsítették az önkéntességet a helyi diákok és egyetemisták körében négy marosvásárhelyi középiskoláben és két egyetemen. 

A Kitartás program keretében bekapcsolódtak a mindennapi csoportos tevékenységekbe az oda járó 16 súlyos és halmozott fogyatékkal élő gyerekkel közösen. Besegítettek a művészetterápiás műhelymunkába, és részt vettek játék- és szabadidős tevékenységekben, valamint a hipoterápián. Az Atrium program résztvevőinek, 15 fogyatékkal élő fiatalnak az önkéntesek német, spanyol, portugál és angol nyelvű tanfolyamokat tartottak, művészetterápia-műhelyeket szerveztek, nem szokványos tanítási módszerekkel fejlesztő játékokat, illetve önálló életvitelre ösztönző tevékenységeket kezdeményeztek.