kedd, május 22, 2018

Levendulakészítmények Marosjárából

Fotó: Nagy Tibor

Levendulát termeszt Marosjárában Szatmári Lajos, aki múlt héten a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének (RMGE) marosvásárhelyi székházában megtartott helyi termékek vásárán kínálta az ebből készült kozmetikumokat, teát, illóolajat. 

Ajándéknak jól illő, levendulatermékeket tartalmazó, ízléses csomagok sorakoztak a marosjárai Szatmári Lajos asztalán: dekoratív, lila gyertya, levendulával töltött zsákocska, tengeri sóval összeőrölt levendula, illóolaj, tea, levendulavíz szerepelt a kínálatban. 

A gazda elmondta, Marosjárában 60 ár területen 2500 tő levendulája van, és tervezi a bővítést. A levendulát feldolgozva értékesíti, jelenleg 200 kilót tud feldolgozni.  Próbálta szárítva is eladni, viszont nem igazán került rá vevő. Parajdra adott el nagyobb mennyiséget, ahol a sót vegyítették vele. 

– Állattartással sokan foglalkoznak, ezért gondoltam, hogy növénytermesztésbe fogok, a változatosság kedvéért. A levendula olyan növény, amely szereti a környékünkön, nem igényes, szárazságtűrő, bírja a telet. 

Június elejétől kezd virágozni, három hetet tart a virágzási időszak, akkor történik a feldolgozás, a szárítás vagy a kifőzés. Én kifőzéssel is foglalkozom, van erre alkalmas berendezésem, ugyanúgy főzzük, mint a pálinkát. Levendulaesszencia lesz belőle, ebből készül az illóolaj. Száz kiló levendulából átlagban három deciliter tiszta olaj lesz. Szörpöt nem készítek belőle, mert Maros megyében vannak már, akik ezzel foglalkoznak – jegyezte meg a termelő.

A marosjárai gazdaságban levendulavíz is készül, amit természetes kozmetikumként arctisztításra lehet használni, nyugtató hatású, illetve a szekrénybe spriccolva elriasztja a molyt. A tea is kiváló stresszoldó, nyugtató, ugyanakkor gyulladáscsökkentő is. 

Szatmári Lajos a készítményeket vásárokon értékesíti, de szerinte még mindig sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mennyire értékes a levendula. 

Ez az egyik legsokoldalúbban, legváltozatosabban használt finom illatú gyógy-, fűszer- és dísznövény. Igen magas az illóolaj-tartalma, amit lepárlással nyernek. A levendulának már az ókorban meghatározó szerepe volt a szépségápolás terén. Többféleképpen használták: testre kenve, fürdővizet illatosítottak vele, szappant készítettek belőle, de száraz virágát a földre szórva is légfrissítőként. Évszázadokon keresztül használták mint fájdalomcsillapító, görcsoldó, nyugtató, idegrendszert erősítő szer. Használták még rüh és moly ellen, ficam gyógyítására, rovarcsípésre, fogfájás ellen. A 20. század elején a levendula gyógyszerként volt használatos, hasmenés, köhögés, fejfájás ellen, a II. világháborúban pedig sebfertőtlenítőként.