kedd, május 22, 2018

Levélben vagy elektronikus úton

Magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok névjegyzékbe vétele

A jövő évi országgyűlési választáson szavazati jogával élni kívánó olvasóink közül az idősebb korosztály jelezte, hogy az online regisztrálás során nehézségekbe ütköznek, esetenként a próbálkozásuk sikertelen, ezért ennek okaira kerestük a választ. Az Eurotrans Alapítvány munkatársa, Csiszér Izabella arról tájékoztatott, hogy a posta által kézbesített, kinyomtatott regisztrációs ívek nem szavazólapok, csupán tájékoztató szerepet töltenek be.

Amint az RMDSZ aláírásgyűjtési projektjének megyei koordinátora kérdésünkre kifejtette, mindenekelőtt azok a külhoni magyar állampolgárok tudnak regisztrálni, akik nem rendelkeznek magyarországi lakcímmel. Talán ez lehet az egyik oka a félreértéseknek. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok a központi névjegyzékbe való felvételi kérelmet levélben vagy elektronikus úton nyújthatják be a Nemzeti Választási Irodához. A főkonzulátus munkatársai pedig a kihelyezett konzuli napokon személyesen továbbra is segítséget nyújtanak a folyamatban. Aki már egyszer szavazott és benne van a névjegyzékben, az tíz évig szerepel, nem kell újra regisztrálnia. Amint a megyeszékhely RMDSZ-székházában megkeresett koordinátor hangsúlyozta, regisztrálni csakis azoknak szükséges, akik még nem kérték a névjegyzékbe való felvételüket, vagyis az előző években nem szavaztak.

Az Eurotrans Alapítvány létrehozta a regisztracio.ro weboldalt, erről kell a választás.hu honlapra menni, ahol regisztrálni lehet. Így, aki az online regisztrációs ívet akarja kitölteni, rákattintva automatikusan megjelenik a külföldön élő magyar állampolgárok számára való belépés ügyfélkapu nélkül és névjegyzékbe vételi kérelem. A regisztrálóknak az első kockába kell kattintani és a lakcímkártya adatai szerint kell azt kitölteni. A második kockába csak akkor kell online belépni, ha időközben valami módosítást eszközöltek a személyes adataiban. A honosítási okirattal egyidejűleg kapott lakcímkártyán lakcím nincs, ezért valamelyest az is megtévesztheti az idősebbeket.

Magyarországi lakcímmel a szavazócsomag áthelyezését kell kérni

Akinek van magyarországi lakcíme, annak az itteni lakcímére nem fognak szavazólapot postázni. Amennyiben rendelkezik magyarországi lakcímmel is, de nem Magyarországon, hanem például Erdélyben vagy az ország bármelyik régiójában él, a külképviseleteken – Kolozsvár, Csíkszereda, Bukarest – kérheti a szavazócsomag átvételét, és ugyancsak a külképviseleteken szavazhat, az itteni lakcímére ugyanis nem küldik ki postai küldeményként a szavazócsomagot. Akinek van magyarországi bejelentett lakcíme is, felhívja a külképviseletet, bemondja a személyes adatait és a jelenlegi tartózkodási helyét, a külképviseletektől pedig átkéri a szavazócsomagot. Ezt hozzávetőleg a szavazás előtt három héttel teheti meg. 

Azoknak, akik a Csíkszeredai Magyar Főkonzulátuson tettek állampolgári esküt, az eskütételt követő regisztráció alkalmával a honosítási okirat dossziéjában elhelyezett emlékeztető irányadó lehet, hogy a korábbi szavazások alkalmával a szavazási levélcsomagjukat elektronikus vagy postai úton vették át. A tájékoztató levelet minden magyarországi lakcímmel nem rendelkező, választójoggal bíró állampolgárnak kiküldték, attól függetlenül, hogy már regisztrált vagy sem. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgároknak az adott választást megelőző tizenötödik napig lehetőségük van a névjegyzékben szereplő adataik módosítására. A borítékban érkezett regisztrációs ív kitöltése csak akkor szükséges, ha változott az értesítési cím vagy a személyes adatok (név, lakcím, családi állapot). Az állampolgárok folyamatos, naprakész tájékoztatásával az RMDSZ- és EMNT-irodák munkatársai foglalkoznak, az Eurotrans RMDSZ-iroda telefonszáma: 0265-262-907, az Eurotrans Alapítvány ingyenes száma: 0800-444-666.