csütörtök, június 21, 2018

Lesújtó EB-országjelentés

Romániában tovább növekedik a szegénységi küszöb alatt élők száma, a jövedelmek egyenlőtlensége nagy, az infrastruktúra gyenge minőségű, a munkaerő pedig nem igazodik a gazdaság valódi igényeihez – írja az Európai Bizottság legfrissebb Romániáról szóló országjelentése.

A jelentés szerint Románia erős gazdasági növekedése miatt a strukturális reformok folytatására van szükség az országban. Megjegyzik, hogy bár a foglalkoztatottság növekedett 2017-ben, és a munkanélküliség rekordalacsony szintre került, aggodalomra ad okot, hogy bizonyos adóbevételek kiesése, valamint a nyugdíjak és a közalkalmazottak fizetésének növekedése miatt a költségvetési hiány növekedőben van.

A jelentés kiemeli, hogy a munkaerőkínálat a kompetenciák szintjén nem tart lépést a gazdaság változásaival, ami további kockázatokat jelent a szegénység elmélyülésére, valamint a jövedelmi egyenlőtlenségek további növekedésére. 

A jelentés arra is kitér, hogy a magas kormányzati kiadások nem tükröződnek vissza az infrastruktúra állapotán. Azt is nagy problémaként emelik ki, hogy az oktatási rendszer gyenge teljesítménye is korlátozza az ország fejlődési lehetőségeit, a kutatás-fejlesztés, valamint innovációs területen pedig továbbra is alig értékelhető Románia teljesítménye.

Az Európai Bizottság jelentése szerint ugyanakkor örömteli, hogy a lakosság általános egészségi állapotát mérő mutatók növekedésről számolnak be, viszont rámutat arra is, hogy az egészségügy tekintetében az EU-s színvonaltól még mindig nagyon messze áll az ország. (Agerpres)