hétfő, április 23, 2018

Lerövidült a határidő

Ellenőrzik a magángazdaságok állományát
Fotó: Iszlai Anna (archív)

Február 15-én lejár az állatállományok felmérési határideje, amit Maros megyében eredetileg a hónap végéig kellett volna megejtsenek. A mezőgazdasági minisztérium a gazdáknak járó támogatás kifizetésének meggyorsítására hivatkozva rövidítette le a határidőt két héttel.

Múlt héten átiratban értesítették az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság Maros megyei kirendeltségének vezetőségét, hogy két héttel korábban kell befejezzék a megye állatállományának ellenőrzését azokban a gazdaságokban, ahol területalapú támogatást igényeltek. 

Az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság Maros megyei kirendeltségének vezetője, dr. Kincses Sándor kérdésünkre megerősítette, hogy felsőbb utasításra két héttel lerövidült a magángazdaságokban zajló állatállományok ellenőrzésének határideje. Az eredetileg február végéig tervezett ellenőrzések a területalapú APIA-támogatásban részesülő gazdák állatállományának a felmérését célozzák. Azoknak a gazdáknak ellenőrzik az állatállományát – fülszám, tartási körülmények, egyedszám stb. –, akik 2016-ra mezőgazdasági támogatást igényeltek, és kedvező elbírálásban részesültek. Az igazgató kérdésünkre kifejtette, a jelenlegi ellenőrzés első szakasza az ősszel zajlott, akkor 690 gazdaság állatállományát vizsgálták meg. A jelenlegi felmérést a héten be kell fejezzék, amit az adatbázisba való bevezetés követ. 425 háztáji gazdaságban kell az állatok nyilvántartását, az állatjóléti körülményeket megvizsgálják, illetve az egyedek számát ellenőrizzék. 

Amint felvetésünkre az intézmény vezetője kifejtette, a megyében január végén azonosított madárinfluenza-vírus miatti óvintézkedések megsokszorozták a Maros megyei szakhatóság munkatársaira háruló feladatokat. A határidő hirtelen eldöntött lerövidítése újabb terheket ró az intézmény munkatársaira, ugyanis a közel ötszáz gazdaságot tizenhárom csapat kb. harminc szakemberével ellenőrzik. A gazda kötelessége jelenteni az állatmozgást, mert amennyiben a bejelentett állatokból eladtak vagy levágtak, és nem jelentették, az kihágásnak számít. Amint az igazgató hangsúlyozta, a körzeti állatorvosok huszonnégy órával előtte jelzik az állattartó gazdáknak az ellenőrzés időpontját. 

Maros megyében 425 gazdaságban kell ellenőrizzenek 5.567 szarvasmarhát, 25.513 juhot, 1.811 kecskét, 1.619 sertést. A december végi nyilvántartás szerint a megyében  78.300 szarvasmarhát, 10.700 lovat, 522.000 juhot, 36.000 kecskét, 85.000 sertést tartanak. A megye szárnyasállománya megoszlik a magángazdaságokban és a farmokon lévők között: 550 ezret magángazdaságokban, 700 ezret pedig farmokon tenyésztenek. A méhcsaládok száma 46 ezer, míg a nyilvántartott kutyáké 60 ezer.