vasárnap, május 27, 2018

A legjobbaktól tanulhatnak az itthoni fényképészek

A III. Székelyföldi Fotóbiennálén három, nemzetközileg is elismert fényképész tart majd előadásokat és műhelymunkákat Sepsiszentgyörgyön a hétvégi rendezvénysorozat keretében.

Eifert János a szakma egyik legismertebb magyarországi képviselője, a világ több mint 40 országában fényképezett már, ebből és különböző témáiból páratlan értékű archívumot állított össze. Munkássága nem rendezhető egységes stíluskategóriákba, inkább sokoldalú, folyamatosan megújuló, kísérletező fotóművészként említhetjük. Ismertségét leginkább tánc-, akt- és alkalmazott fotói, valamint természetképei alapozzák meg. Képeivel 200 díjat, nagydíjat és különdíjat érdemelt ki, 217 önálló kiállítása volt és 900 csoportos kiállításon szerepelt világszerte.

A Fotóbiennálé keretében pedig az Ars Poetica – A klasszikusoktól a modernig című kiállítását csodálhatja meg az itthoni közönség. A kiállítás megnyitójára pénteken 17 órától kerül sor a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban, az alkotásokat november 9-ig lehet megtekinteni. 

A Fotóbiennálén jelen lesz Eberhard Schuy reklám- és ipari fotográfus is. A nemzetközileg elismert német fényképész úgy véli, hogy annyi kreatív munkát kell elvégezni a kamerával, amennyit csak lehetséges. Képein olyan hagyományos technikákat alkalmaz, mint a kettős expozíció és a lencsékre helyezett szűrők, ezzel is minimalizálva a gyártást követő időt. Eberhardnak több könyve is megjelent termékfotózásról, az Object Photography Projects című szerzeményét több nyelvre is lefordították és bestseller lett.

Akik többet szeretnének megtudni Eifert János vagy akár Eberhard Schuy fotográfusok munkásságáról, valamint a fényképészszakma elméleti alapjairól, azoknak érdemes ellátogatni szombaton 10 órától a Székely Mikó Kollégium konferenciatermébe. Akik pedig ennél is kíváncsibbak, és gyakorlati tudásra is szeretnének szert tenni, azoknak a szervezők műhelymunkákat ajánlanak. Mozgásfotózás témakörben Eifert János tart foglalkozást szombaton 12 órától és vasárnap 10 órától a Háromszék Táncegyüttes stúdiótermében. A gasztrofotózás berkeibe pedig Eberhard Schuy vezet majd be. Kenyér és a kenyérkészítéshez kapcsolódó tárgyak fotózására szombaton 12 órától kerül sor a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében, vasárnap 10 órától pedig a Kastély vendéglőben koktélok és ételek fotózása kerül fókuszba.

Vasárnap 14 órától Răzvan Voiculescu fotóművész nem mindennapi előadása tekinthető meg a Művész moziban. Voiculescu egyike azon kevés romániai fotósoknak, akik nem egy romániai kiállítóteremben mutatják meg alkotásaikat, hanem teljesen eltérő módon igyekeznek eljutni a közönségük szívéhez. Alkotásai a művészi fotográfia és a mozi művészetének ötvözésével, egy különleges interakció eredményeként születnek meg. Prezentációja során a „making of” rövidfilmjei vetítése mellett mesélni fog az igazán nagy port kavaró Nud. Proiecţie de Trup şi Stare (Akt, vetítés Test és Lélek állapotáról), valamint a Bucătăria hoinară (Vándorkonyha) és a Dor de rost (Értelemre vágyva) című projektjeiről is.

A három szaktekintély előadásai mellett a Fotóbiennálé más programjaival is várja mind a szakmabelieket, mind csak a fényképészet iránt érdeklődőket. A részletes programot a következő linken tekinthetik meg: www.fotobiennale.ro