hétfő, június 25, 2018

Legjobb úton

Túri B. Márk rendező a Filmes találkozásokon

Új kiadásához érkezett a marosvásárhelyi Édentől Keletre filmklub által szervezett Filmes találkozások című eseménysorozat. Mint arról korábban írtunk, a találkozásokon egy, a filmklub által meghívott filmes alkotóval találkozhat a közönség, az alkotó filmjének közös megtekintése után. A soron következő eseményre május 25-én, pénteken délután 6 órától kerül sor: a találkozások hatodik kiadásán egy első- és független filmes rendező, Túri Bálint Márk lesz a szervezők vendége, a Legjobb úton című filmjével.

A Filmtettben megjelent kritikájában Szabó R. Ádám ekképpen fogalmaz: „Fekete-fehér nyitóképek, halk, kellemes zene, főszereplőnk gitártokkal a hátán, és még egy macska is feltűnik az utcán – nehéz nem gondolni a Llewyn Davis világa c. Cohen testvérek filmre és azt gondolni, hogy a Legjobb úton magyar szemszögből mesél egy démonaival küzdő zenészről és sorsáról, azonban ennél azért szerencsére többről van szó. 

Túri Bálint Márk első nagyjátékfilmje inkább hasonlít Reisz Gábor VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlanjára, itt is „amatőr” (Cservenka Ferenc) játssza a főszerepet, itt is a mai magyar fiatalok lelkivilágáról és terveiről kapunk egy keresztmetszetet, amelyben egyáltalán nem meglepő módon az otthon (itthon) maradás (illetve külföldre költözés) a központi kérdés. Szerencsére nem ugyanazokat a kérdéseket, csak hasonlóakat tesz fel a Legjobb úton, ezáltal pedig inkább társfilmként, mint utánérzésként lehet értelmezni”. 

Ami az alkotás cselekményét illeti, a film ismertetője szerint Nándi (31) „wannabe” zenész, aki hét év sikertelen európai vándorlás után hazatér Magyarországra. Átutazóban van, csak addig tervez maradni, amíg meg nem kapja az új-zélandi munkavállalási vízumot. Itthon találkozik anyjával, barátaival, régi emlékekkel, egy új szerelemmel, sőt, váratlanul az apjával is, akit 20 éve nem látott. Kedvenc gyerekkori játékát, Tom Kapitányt is megtalálja, és elképzeli az űrhajós mostani küldetését. Mindezek a találkozások tükröt tartanak Nándi elé, rákényszerítve őt, hogy döntésre jusson az életével kapcsolatban. A színes animációs elemekkel tűzdelt független filmben a főbb szerepeket a hazai kortárs under-ground zenei élet szereplői alakítják. A film zenéjét a főszerepet is alakító Cservenka Ferenc szerezte, de felhangzik a női főszereplő, Walters Lili zenekara, a több filmzenét (Free Entry, Aranyélet) is jegyző Dorothy’s Legs és a Pávelt alakító Lajkó Bence (Acid Benci, Presszó, tangó, libidó, Plutó) több száma is. Egy utcazenész-cameo erejéig feltűnik Medve Balázs, az X-Faktorból ismert Dynamite Dudes egyik tagja is. 

A Legjobb úton című 67 perces, fekete-fehér, magyarul beszélő magyar-holland „generációs közérzetfilm”, zenés dráma 2017-ben készült, nemzetközi címe: No Place Like On The Road. A főbb szerepekben Lili Walters, Asma Ambrus, Gőz István, Cservenka Ferenc látható.

A Filmes találkozásokra ezúttal is az András Lóránt Társulat székhelyén, a Knöpfler Vilmos (Brăila) utca 10. szám alatti egykori zsinagógában kerül sor. A belépés ingyenes. A rendezvény támogatója a Nemzeti Kulturális Alap és a Studium Prospero Alapítvány, partnerei: az Édentől Keletre filmklub, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, a Maros Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács, az András Lóránt Társulat és az Aranka György Alapítvány.