kedd, június 19, 2018

Lakossági fórumsorozatot indít a városi RMDSZ

Szinkrontolmács kerestetik a tanácsülésekre
Fotó: Nagy Tibor (archív)

A marosvásárhelyi lakónegyedekben lakossági fórumsorozatot indít a városi RMDSZ, a célja lehetőséget teremteni a városlakóknak, hogy megosszák a problémáikat, illetve első kézből szerezzenek információkat a közösséget érintő dolgokról – közölte tegnapi sajtótájékoztatóján Kali István, a marosvásárhelyi szervezet ügyvezető elnöke. Közölte, várják a magyar–román fordítói engedéllyel rendelkező személyek jelentkezését, akik elvállalnák a városi tanácsüléseken a tolmácsolást.

Mindeddig nem járt sikerrel a marosvásárhelyi RMDSZ abban, hogy olyan magyar–román fordítói engedéllyel rendelkező személyt találjanak, aki elvállalná, hogy a városi tanács ülésein szinkrontolmácsként tevékenykedjen. Azok közül, akiket eddig megkerestek, senki sem mondott igent a felkérésre – mutatott rá az ügyvezető elnök. 

Mint mondta, a probléma megoldásával még a „tragumúrák” eset óta „adósak”. Akkor két személyt kértek a polgármesteri hivataltól, az egyik a kommunikációs osztályra egy munkatárs, aki a román nyelvű anyagokat lefordítja magyarra, a másik pedig egy szinkrontolmács, aki a városi tanács ülésein tolmácsoljon. 

– Az első személy „kipipálható”, a polgármesteri hivatal munkatársa lett, a szinkrontolmács esetében elhúzódott az idő, ugyanis nem alkalmazásról van szó, az illetővel szerződést kötnek. A probléma az, hogy bár eljutottunk oda, hogy a polgármesteri hivatalban megvan a hajlandóság, hiányzik az a személy, aki el tudná látni ezt a feladatot. Ezért felhívással fordulnak azok felé, akik román–magyar fordítói engedéllyel rendelkeznek, és hajlandóak lennének szinkrontolmácsként közreműködni a városi tanács ülésein, hogy jelentkezzenek a marosvásárhelyi RMDSZ irodájában, lehetőleg június végéig. Akkor szeretnénk kérni a polgármesteri hivatalt, hogy hirdesse meg a SEAP rendszeren ezt a szolgáltatást, amikor biztosra tudjuk, hogy legalább egy személy van, aki hajlandó ezt vállalni – fejtette ki Kali István. 

Információik szerint a belügyminisztérium honlapján elérhető a fordítói engedéllyel rendelkező személyek adatbázisa, a megyében 166 ilyen van. A városi szervezet ügyvezető elnöke és kollégái ezek közül legalább húsz személyt megkerestek, de – különböző okokra hivatkozva – egyikük sem vállalta. Volt aki időközben elköltözött a megyéből, de olyan is, aki elismerte, hogy bár rendelkezik fordítói engedéllyel, és fordít különféle írott anyagokat, a szinkrontolmácsi tevékenységet nem szeretné vállalni, mert úgy véli, hogy ehhez egyéb adottságok is szükségesek. Mindezek után a városi szervezet úgy döntött, hogy nyilvános felhívást intéz az érintettekhez, annak reményében, hogy lesz jelentkező, és a tanácsüléseken végre érvényesülhet a régóta várt kétnyelvűség. 

Találkozók a közösségépítés jegyében 

Szintén a tegnapi sajtótájékoztatón jelentette be Kali István, hogy június folyamán Közösséget építünk címmel lakossági fórumsorozatot kezdeményez az RMDSZ marosvásárhelyi szervezete. Ezen találkozók célja, hogy őszintén elbeszélgessenek a város gondjairól, meghallgassák és megbeszéljék azokat a problémákat, amelyek az itt élőket foglalkoztatják, és ezek nyomán esetleg a tanácsosok olyan határozattervezeteket terjesszenek a döntéshozó testület elé, amivel megoldják a problémákat. 

A másik cél az, hogy az embereket személyesen tájékoztassák azokról a dolgokról, amelyek érdeklik és érintik őket, amelyek a városban történnek, illetve a találkozókon rákérdezhetnek olyan dolgokra, amelyekről esetleg hallottak, de pontos információkkal nem rendelkeznek. A fórumsorozat a marosvásárhelyi RMDSZ körzeti csapatainak a közreműködésével fog zajlani, mindenik körzet szervez majd egy fórumot. Az első találkozót a Tudor negyedben, a Super játszótéren június 14-én (ma) 19 órától tartják, a másodikra a meggyesfalvi Kapa utcai református egyházközség közösségi termében kerül sor június 21-én 18 órától. A Kárpátok sétányon lakók június 22-én 19 órakor a 35-37-es tömbház közötti játszótéren találkozhatnak a városi szervezet képviselőivel. 

Kali István hangsúlyozta, a problémákból, amelyeket a különböző negyedek lakói megfogalmaznak, összeállítanak egy anyagot, amit majd átadnak az illetékeseknek, a tanácsoskollégáknak, és azt tervezik, hogy miután lezajlott a fórumsorozat, két hónap elteltével megismétlik ezeket a találkozókat, és akkor úgy állhatnak a lakosok elé, hogy a felmerült problémák kapcsán információkkal tudnak szolgálni, és remélhetőleg minél több esetben megoldást sikerül találni az általuk felvetett gondokra.