szombat, április 21, 2018

A lélek meztelen lazasága

Soron kívüli bemutató a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban
A lélek meztelen lazasága – próba. Fotó: Bereczki Sándor

Április 21-én, szombaton este 8 órától új projekt alkotói mutatkoznak be a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Underground termében – áll az intézmény közleményében.

Hol van az a közös találkozási pont, ami színész és néző cinkos játékát jelenti? Ezen illanékony pillanatban mit jelenthetnek egy XX. századi színész gondolatai? Gábor Miklós Hamlet próbanaplójának megidézése szolgálhat-e ürügyként egy jelen idejű színházi találkozásra? Csehov Sirályában Trepljov színházi küzdelme új formákért kapálózik. Hamlet a színházban eleven. Elegendő-e a megújuláshoz a pillanat felismerése?

Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket feszeget Beczásy Áron rendezése, A lélek meztelen lazasága című produkció, amelyet Kozma Gábor Viktor ad elő. Zenész: Asztalos Zsolt. Látvány: Papp Gyopár. Asszisztens: Markó Orsi.

Kozma Gábor Viktor 2017-ben végzett a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen színész és színészpedagógus szakirányon, Gáspárik Attila osztályában. Az egyetemi évek alatt számos nemzetközi tanulmányúton vett részt, többek között Olaszországban, Brüsszelben, Litvániában, Japánban. 2016-tól a Suzuki Company of Toga több előadásában lépett színpadra, Sebastian Mattia és Suzuki Tadashi rendezéseiben. Jelenleg a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Doktori Iskolájában végzi tanulmányait.

Több Suzuki színtréning-módszer workshopot vezetett már Marosvásárhelyen és Budapesten. Korábban a Keresztes Attila által rendezett Túl a Maszat-hegyen című előadásban láthattuk a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban. Jelenleg szabadúszó színészként dolgozik.

Beczásy Áron 2017-ben végzett a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem rendező mesteri szakán, Bocsárdi László osztályában. Vizsgarendezése Molière Mizantrópja volt, amelynek Alceste szerepébe is beugrott. A színészi szakképesítést Budapesten szerezte 2004-ben. Rendezői útját a budapesti Tűzraktér független kulturális központban kezdte, ahol egy saját csapattal önálló előadásokat hoztak létre, mint Strindberg Pelikánja, Caragiale Farsangja vagy Molière Tartuffe-ja. Jelenleg a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulati tagja – írják az előadásról és annak alkotóiról.

Az április 21-i bemutatóra érvényesek a Bernády György-mecénásbérletek. További előadások: április 22-e, vasárnap 20 óra és április 23-a, hétfő 17 óra. Jegyek egységes 10 lejes áron kaphatók a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Kultúrpalotában működő jegyirodájában (keddtől péntekig 12 és 17.30 óra között, telefon: 0372-951-251) és a színházban működő jegypénztárban (keddtől péntekig 9 és 15 óra között, valamint előadás előtt egy órával, telefon: 0365-806-865), valamint online, a www.biletmaster.ro honlapon. További információk a színház honlapján – www.nemzetiszinhaz.ro – és Facebook-oldalán – www.facebook.com/tompamiklos.