kedd, május 22, 2018

Kultúraközi párbeszéd a kortárs zene és költészet alapján

Érdekes koncert a Múzeumok Éjszakája megnyitóünnepségén
Fotó: Kaáli Nagy Botond

Igencsak érdekesnek ígérkező koncertre látogathatnak el az érdeklődők az idei Múzeumok Éjszakája nyitóünnepségén. E hét péntekén, este 7 órától a kortárs költők megzenésített műveivel fellépő Kór-társak zenekar lép fel a Kultúrpalotában, a formációt a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia zenészei egészítik ki. A koncert a Yorick Stúdió egy régi-új projektjének a része, a közelgő eseményről szerda délelőtt tartott sajtótájékoztatót a szervező csapat a Yorick székhelyén, a Mészárosok bástyájának alsó szintjén.

– Régi, mégis új projektről van szó: a kultúraközi párbeszéd a kortárs zene tükrében eseménysorozatunk első kiadása ez, egy kétnyelvű koncertelőadás. A kultúraközi projekt előzményeként a tavaly nyáron izgalmas zenei kísérletként erdélyi magyar költők verseiből állítottunk össze egy válogatást, amelyhez Cári Tibor komponált zenét. A tavalyi Forgatag keretében a Szférában adtuk elő ezeket a verseket öt zenész kíséretében. Az a fellépés volt a kísérlet, amely megalapozta ezt a koncertet. Eddigi eseményeinket a kortárs színházi párbeszédre alapoztuk, Cári Tiborral ezúttal a kortárs költészetre és zenére alapuló projektnek vágtunk neki. Magyar és román költők verseiből válogattunk, 21 zenész kísér minket a színpadon. Az alapcsapatot Láng Dániel dobos, Szász Csaba szóló- és ritmusgitáros, Georgiana Ghergu és Sânziana Tarţa énekesek, Ilko Gradev tangóharmonikás, Szabó J. Attila csellista, Cári Tibor zenekarvezető, billentyűs és jómagam mint énekes alkotjuk, minket kísér a filharmónia további öt zenésze. Látványban is gondolkodunk, a szövegeket LED-falra vetítjük ki, Erőss László segítségével lesz videodesignunk, vizuálisan is erősre tervezzük a produkciót. Szerencsére sok és termékeny kortárs költőnk van, szeretnénk mindezt bővíteni, a projekt következő kiadása, ha minden jól megy, a Forgatagon lesz, szabadtéren. Úgy gondoljuk, hogy a kortárs költészet és a klasszikus, a dzsessz, illetve a pop stílusjegyeivel bátran kísérletező zene képes áttörni a belénk nevelt kommunikációs és kulturális gátakat. Cári Tibor színházi zeneszerző, én színházi alkotó vagyok és érdekes, hogy akiknek a verseit kiválogattuk, azok költő mivoltuk mellett ugyancsak erősen kötődnek a színházhoz : Kovács András Ferenc dramaturg, dalszövegíró, Demény Péter drámaíró és dramaturg, Szabó T. Anna drámaíró, de ott van továbbá Monica Mihaela Pop, Matei Vişniec, Victor Ioan Frunză, Pálfi Ervin, Andrei Huţuleac, valamint Székely Csaba. Cári Tiborral jó egy évvel ezelőtt kezdtük el a munkát, az első közös alkotásunk a Hogyne, drágám című, Székely Csaba-szövegen alapuló előadás volt. Nagyon izgalmas produkció jött létre, és vele együtt egy baráti, nagyon erős szakmai kapcsolat: megszületett a koncert ötlete. Teltek az évek, mindketten nagyon foglaltak vagyunk, de eldöntöttük, hogy megcsináljuk. A legjobb ihlet a határidő, és a projektet el kell számolni – mondta a Yorick Stúdió vezetője és a koncertelőadás rendezője, Sebestyén Aba.

– Elsősorban a szöveg zeneisége számított, illetve az, hogy adott-e nekem hangulatot, ritmust, és van-e a versnek legalább egy picit dalszöveg formája – mondta a versek kiválasztásának kritériumairól Cári Tibor. – Tartalmilag mindenféle alkotás van közöttük. Nagyon profi muzsikusokkal dolgozunk, különleges élményben lesz részünk nekünk is, akik a színpadon leszünk. A Kór-Társak zenekar korunk bajaira, sebeire próbál reagálni, társak vagyunk jóban-rosszban. 

Az AFCN – Román Kulturális Alap – által támogatott és a Maros Megyei Múzeummal, illetve a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemmel partnerségben szervezett koncertre a Múzeumok Éjszakájára érvényes karkötő alapján lehet belépni, a karkötő ára diákoknak, nyugdíjasoknak 3 lej, felnőtteknek 6 lej. A Kultúrpalotánál lehet megvásároni és az egész Múzeumok Éjszakája eseménysorozat látogatható vele.