hétfő, június 25, 2018

Kreatív csapatmunka az iskolában

Eredményesen fúrtak, faragtak

2018 a külhoni magyar családok éve, ennek keretében számos rendezvényre, körútra és táborra kerül sor az anyaországban és a határon túl 2018 májusa és augusztusa között.

Május 16-án, szerdán Marossárpatakon elméletben és a gyakorlatban is építették a helyi általános iskola nagyobb diákjainak közösségét a Hello Wood akciócsoport munkatársai, akik azzal a céllal látogatnak meg több külhoni települést, hogy a helyi közösség bevonásával valami szépet, maradandót hagyjanak maguk után. Tették mindezt a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságával együttműködve, a 2018-as évre meghirdetett Külhoni magyar családok éve elnevezésű program keretében. 

A vendégeket Kozma Mónika, Péter Ferenc megyei tanácselnök kabinetfőnöke köszöntötte, majd bemutatta őket a tanintézmény pedagógusainak, tanulóinak. Helyi lakos lévén, az RMDSZ politikusa megköszönte Hajnal Virágnak, a nemzetpolitikai államtitkárság főosztályvezetőjének, hogy közösségépítő programjukat Marossárpatakra is elhozták.

Hajnal Virág beszédében elmondta, látogatásukkal, jelenlétükkel egy olyan fontos üzenetet szeretnének átadni, amely a helyi közösséget erősíti. „Ne feledjétek, ha a közösségetekért egyénenként tesztek valamit, mindenki a maga tehetsége szerint, de összefogva, akkor csodálatos eredményeket érhettek el” – hangsúlyozta a főosztályvezető.

Délelőtt 10 órától késő délutánig folyt a munka a helyi Adorjáni Károly Általános Iskolában. A közösségépítést először elméletben gyakorolhatták a hetedikes és nyolcadikos tanulók, miközben játékos feladatok segítségével ismerkedtek egymással. Ezt követően kezdetét vette a közösségépítés a gyakorlatban is. A Hello Wood technikai csoport fiataljai a tanulókat négy csoportra osztották, s rövid tervezés után nekiláttak a munkának. Nagyméretű kültéri virágosládák készítése volt a csapatmunka célja, amit a tanulók szívesen, élvezettel végeztek. 

Délben együtt pihentek, ebédeltek a csapatok és a vendégek, akik számára egy hatalmas bográcsban Göndör Rezső tanító főzött babgulyást. Ezután újra a munkapad mellé álltak a diákok, akik korszerű barkácsgépekkel dolgoztak, és le is festették a ládákat. Az elkészült darabokat az iskolaudvaron helyezték el, a cserjékkel, díszbokrokkal, törpefenyőkkel beültetett, gyönyörű parkban.

Mózes Sándor iskolaigazgató értékes és hasznos tevékenységnek nevezte a közös munkát. „A közös cél érdekében végzett csoportmunka közelebb hozza az embe-reket egymáshoz. Erről már korábban is meggyőződhettünk, hiszen a faluban többször is zajlott közmunka, hogy szebbé tegyük a településünket. Civil szervezetünk, a Marossárpatakért Egyesület többször szervezett már szemétgyűjtő akciót, néhány évvel ezelőtt díszfákat ültettünk a főút mentén, tavaly a helyi pedagógusokkal, tanácsosokkal, barátokkal a Teleki-kripta belsejét takarítottuk ki, de csapatmunka az évente sorra kerülő tánc- és huszárfesztivál megszervezése is. Gyerekeinket is szeretnénk ebben a szellemben nevelni, ezért jól fogott a Hello Wood csoport látogatása. Tanulóink aktívak voltak, jó munkát végeztek, élvezték a közös tevékenységeket” – tájékoztatott az intézményvezető.