szombat, április 21, 2018

Kosárlabdával zárult az év, kosárlabdával kezdődik

A legkevésbé fontosnak az Európa-kupás részvétel tűnik a Maros KK szempontjából, a Gaziantep ellen mégis fűtheti a visszavágás vágya a Tigriseket – a törökök görög mestere, Sztefanosz Dédasz (j, háttérben) ugyanis a marosvásárhelyi meccs után igencsak lefitymálóan beszélt a csapat képességeiről. Fotó: Nagy Tibor

Az első Marosvásárhelyhez köthető hivatalos sportesemény az új esztendőben – akárcsak az utolsó az előző évben – kosárlabda-mérkőzés. A nem túl szerencsés évzáró a Sirius női együtteséhez fűződik, míg a Maros KK már tegnap pályára lépett: Stockholm egyik elővárosában, Södertaljében játszott az Európa-kupa második csoportkörének 3. fordulójában. A Sirius sem vár sokáig, ők ma, január 4-án szerepelnek Jászvásáron a Románia-kupa első körének odavágóján. A korai kezdés arra késztet, hogy röviden nézzük át, mire is számíthatunk az új évben a két csapat esetében.

Előrebocsátjuk: akárcsak bármely más sportágnál, a kosárlabda eredményessége is az anyagi háttértől függ, és mind a Maros KK, mind a Sirius tevékenységét pénzügyi bizonytalanság befolyásolta az ősszel. Ha ez a kérdés nem rendeződik legalább részben megnyugtatóan, akkor a folytatásra is rá fogja nyomni a bélyegét. Elemzésünk arra a feltételezésre alapoz, hogy a jelenlegi szintű finanszírozás kitart.

 

Maros KK – három fronton 

Három fronton kell helytállnia a Maros KK férfi kosárlabdázóinak az év első felében. Az első időrendileg a már említett Európa-kupa, a klub számára azonban egyértelműen a legkevésbé fontos. Ez a második csoportkör első két mérkőzésén vált nyilvánvalóvá (még inkább kiemeli ezt a tényt, hogy tegnap este Martinić, Mohammed és Barham nélkül léptek pályára a Tigrisek – a szerk.). Mégis, presztízskérdés lenne legalább a Södertaljét megelőzni a csoportban, ám erre csak akkor számíthatunk, ha ezzel a legcsekélyebb mértében sem kockáztatják egyik játékos egészségét sem. Ami azt illeti, Gaziantepben is lenne egy kis elszámolnivaló, a törökök görög mestere, Sztefanosz Dédasz ugyanis a marosvásárhelyi meccs után igencsak lefitymálóan beszélt a marosvásárhelyi csapat képességeiről. Azt mondta: természetes, hogy nyertek a Ligetben, és mindent elkövet, hogy minél nagyobb arányban legyőzze a Maros KK-t hazai pályán. Nos, ha a továbbjutás a maradék négy mérkőzés megnyerésével sem lenne biztosított (a második hely sem garantálja önmagában még a továbbjutást), ez elég kell legyen ahhoz, hogy legalább megszorítsák a török csapatot.

A maradék négy Európa-kupa-meccs műsora: január 3.: Södertalje – Maros KK, január 11.: Maros KK – Elan Chalon, január 18.: Gaziantep – Maros KK, január 25.: Maros KK – Södertalje.

Fontossági szempontból a második front a Románia-kupa, amelyet az idén nyolcasdöntő-rendszerben rendeznek, erre a Maros KK közvetlen részvételi jogot szerzett. A nyolcas döntő február 14–17. között lesz, Nagyszebenben. Az első körben (február 15.) a Maros KK ellenfele a Galaci Phoenix, 16-án az elődöntő, 17-én a döntő van soron. Potenciálisan három tétmeccs, három egymást követő napon! Ezért nagy kérdés, hogy mennyire kockáztat a szakvezetés, milyen szinten tartja fontosnak a kupagyőzelmet. Sok függ attól is, hogy akkor a bajnokságban hogyan áll majd a csapat, milyen a játékosok egészségi állapota. A kupa a legkönnyebben (csak három meccset kell megnyerni), és ugyanakkor a legnehezebben (három meccset egymás után meg kell nyerni botlás nélkül) megszerezhető trófea.

Végül pedig a bajnokság, amely egyértelműen a legfontosabb a klub számára, noha az őszi idény nem indult a legjobban. Az alapszakaszban az első számú cél a legjobb hat között végezni, ehhez a maradék hét meccsből négyet meg kellene nyerni, ám lehet, három győzelem is elég. Ezek azonban a minimális számok, hogy nyilván a középszakasz végére a legjobb négy közé kerülés lesz a cél a rájátszás első körében a pályaelőny megszerzése érdekében, és ehhez minden győzelem fontos. 

A hátralévő program az alapszakaszban (a dátum hozzávetőleges, a tévés közvetítések miatt egy-két napot tolódhat): január 8.: Maros KK – Dinamo, január 22.: Temesvári KK – Maros KK, január 28.: Maros KK – Nagybányai Olimpic, február 1.: Nagyszeben – Maros KK, február 4.: Maros KK – Steaua CSM, február 11.: SCMU Craiova – Maros KK, február 25.: Maros KK – BCMU Piteşti.

Az előző három év dobogós helyezései köteleznek, kérdés, hogy a jelenlegi mezőnyben a mostani keret mennyire elég. Az első pillantásra a Steaua CSM, a Kolozsvár és Nagyvárad rendelkeznek a legerősebb csapatokkal, aztán következik Nagyszeben és csak a második vonalban a Maros KK. De hát éppen karácsony előtt dobott 104 pontot a legesélyesebbek tartott U otthonában a marosvásárhelyi együttes! Persze, ennyire nem jön ki mindig a lépés, azonban ha a Martinić-Gajović duó mozgósítani tudja a többiek legjobb képességeit, és Mohammed visszanyeri motivációját és formáját, akkor bármi lehetséges. És a Maros KK-nak mindig is jól fogott, ha nem számított esélyesnek…

 

Sirius – a túlélés a tét

A női kosárlabda-bajnokságban már csak tíz csapat maradt, a szakszövetség csökönyössége miatt azonban így is két kieső lesz az idény végén. Hiába van a Marosvásárhelyi Sirius a legjobb tíz között, amellyel az utóbbi tíz évben simán megkapaszkodott az élvonalban, a számos visszalépés azokat a csapatokat is veszélybe sodorta, amelyek vállalták az indulást, ilyen drákói kiesési feltételek mellett is. A múlt heti hazai kudarc Alexandriával roppant nehéz helyzetbe hozta a csapatot, amelynek most már több favoritot is meg kell szorítania az alapszakasz végéig, hogy a középszakaszban ne minden mérkőzésen Damoklész kardját érezze maga fölött. Az első hat közé jutás, amely gyakorlatilag a bennmaradást már biztosítaná, miután a női kosárlabdában a meglepetések nagyon ritkák, szinte lehetetlenné vált, és a 7-10. helyek újabb sorozata végén az utolsó kettő kiesik, nincs alsóházi rájátszás.

Mégis, a Siriusnak a jelenlegi kerettel elég ereje van, hogy elkerülje a két utolsó helyet. Robinson későn érkezett, vele azonban egészen mást játszik a csapat, a belföldiek közül pedig Lovász egyre nagyobb önbizalommal szerepel. Mégis, beállós poszton elkelne egy erősítés, s ha ez megvalósul, akkor nem lehet gond.

A csapat a Románia-kupa első körével kezdi az évet, és noha Jászvásár ellen favorit a továbbjutásra, a kupa nyilvánvalóan másodlagos, és arra lehet használni, hogy nagyobb lehetőséget kapjanak a többnyire tartalék belföldiek, mert hozzájárulásuk döntő fontosságú lehet a bajnokság tétmeccsein.

A Sirius bajnoki programja az alapszakasz végéig: január 14.: Târgovişte – Sirius, január 21.: Sirius – Szatmárnémeti, január 28.: Sirius – Galaci Phoenix, február 4.: Aradi ICIM – Sirius. A Románia-kupa első körében: január 4.: Jászvásár – Sirius, január 8.: Sirius – Jászvásár.