hétfő, június 25, 2018

Koraszülöttek hete Marosvásárhelyen

Aprócska hősök a figyelem középpontjában

Jövő héten, november 13–17. között egészen pici babák fényképei lesznek megtekinthetőek a marosvásárhelyi Deus Providebit Házban, a Gyulafehérvári Caritas Korai Nevelő- és Fejlesztőközpontja idén is színes programmal készül a koraszülöttek világnapja alkalmából. 

November 13–17. között a koraszülöttek világnapja alkalmából a Gyulafehérvári Caritas Korai Nevelő- és Fejlesztőközpontjának munkatársai idén is megszervezik a koraszülöttek hete rendezvénysorozatot. Ezúttal Székelyudvarhely és Marosvásárhely mellett Gyergyószentmiklóson is programokkal készülnek. 

Talán azok a szülők, akiknek az előírt időpontban születik meg az egészséges csecsemőjük, el sem tudják képzelni, milyen emberpróbáló helyzettel szembesül az a család, ahol a várva várt baba a terhesség 30. hete előtt jön a világra, mekkora harc áll amögött, hogy a csecsemő elinduljon a fejlődés útján. A rendezvénysorozatok révén elsősorban a koraszülött kisbabát/gyereket nevelő családok mindennapos küzdelmeiben szeretnének segítséget és egyben támaszt nyújtani, ugyanakkor felhívni a figyelmet azokra a megpróbáltatásokra, amelyeken ezek a családok keresztülmennek. 

Mezei Borbála, a Caritas munkatársa lapunknak elmondta, világszerte átlagosan 10 csecsemőből egy korábban születik, mint kellene, és ilyenkor a szülővé válás folyamata is felgyorsul, ami igencsak megterhelő lehet a család számára. Romániában évente 20 ezer koraszülött látja meg a napvilágot, ez a szám szinte kétszerese a nyugati átlagnak. Hazánkban a koraszülött babák egy-másfél százaléka még a terhesség 28. hete előtt jön a világra. A Maros Megyei Sürgősségi Kórházban évente kétezer gyerek születik, ezeknek a 16-18 százaléka időnap előtt – mutatott rá Mezei Borbála. 

Marosvásárhelyen november 13–17. között egész héten megtekinthető lesz a Pici baba, nagy lépés… című fotókiállítás a Deus Providebit Ház előterében, amelyre november 10-ig várják a „korababák” fényképeit. A szülőktől két képet várnak, egyet a babáról koraszülöttként és egy jelenlegi fotót, mintegy bizonyítékként, hogy a hosszadalmas és kitartó küzdelemnek meglesz az eredménye, egészséges, fejlett gyerekekké válnak a koraszülött csecsemők is. A számos meglepetést tartogató kiállítás hétfőn 17 órakor nyílik meg, ez alkalommal kerül sor a Művészeti Líceum VI. osztályos diákjainak a kóruselőadására Kerekes-Szász Emese kórusvezető irányításával. Szintén hétfőn 17.30-tól családi programra várják elsősorban a koraszülött babákat és családjukat, ahol akadálypálya, ügyességi játékok szerepelnek a műsorban, illetve a hasonló hajóban evező szülőknek lehetőségük lesz kötetlen beszélgetésre. A szervezők arra kérik a résztvevőket, hogy ezen az alkalmon viseljenek valami lilát. 

November16-án, csütörtökön 14 órától a Mozgásfejlesztési lehetőségek a baba mindennapi gondozása során című foglalkozásra kerül sor Nagy Annamária mozgáskompetencia-fejlesztővel, amelyre 0-9 hónapos koraszülött babákat és szüleiket várják.

Pénteken 17 órától A zene hatása a korababák és kisgyermekek fejlődésére, közös zenélés kisgyermekek és szüleik számára Halmen Emese gyógypedagógussal szerepel a programban.

A programok a Deus Providebit Házban zajlanak, és mindenikre előzetes bejelentkezés szükséges. Érdeklődni és jelentkezni a 0736-004-369-es vagy a 0753-056-928-as telefonszámon lehet.