kedd, május 22, 2018

Kodály Zoltánra emlékezünk

E címet viseli az az érdekesnek és nívósnak ígérkező rendezvény, amelyre december 7-én, csütörtök este kerül sor a Kultúrpalotában. A tárlatnyitóval gazdagított zene- és táncművészeti eseményre a Maros Művészegyüttes és a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia közös rendezésében kerül sor, a részletekről Barabási Attila Csaba, a művészegyüttes igazgatója tájékoztatott. 

– Az idén Kodály-évet ünnepelünk, ez adta a rendezvényünk alapját, ugyanakkor a művészegyüttes és a filharmónia között létezik egy, a régi időkből megmaradt kölcsönös szimpátia, hiszen utóbbi valamikor hozzánk tartozott. Nem először kollaborálunk, a művészegyüttes hatvanadik évfordulóját megünneplő közös eseményünk is sikeres volt. Közösen emlékezünk meg Kodály Zoltánról is, hiszen ő a klasszikus zenének és a népzenének is emblematikus alakja. Kodály-feldolgozások már voltak a repertoárunkon, így született az ötlet, hogy ezen az estén mindkét intézmény azt vigye a színpadra, ami az övé: mi azt, amit ő felgyűjtött, az autentikus népzenét, a filharmónia vegyes kara pedig az általa szerzett feldolgozásokat. Mindkét intézmény saját magát és az általa gyakorolt művészeti ágat képviseli, az est dramaturgiája szerint egymást váltva egy dalt mi mutatunk be és táncolunk el, egyet pedig a filharmónia vegyes kara. Azért esett a választás a filharmónia vegyes karára, mert a nagyzenekar és a mi tánckarunk egyszerűen nem fért volna el a színpadon. Mindezek mellett az est keretében egy premierként is értelmezhető minikoncertre is sor kerül: a mi szervezésünkben először mutatkozik be önálló műsorral a művészegyüttes zenekara és Kásler Magda.

Az est azonban nem csak zenéből és táncból áll: a rendezvényt egy nívós fotó- és dokumentumkiállítás nyitja meg 18.30 órától Kodály Zoltán, a népzenekutató címmel. A Kodály munkásságát, gyűjtéseit, jelentőségét bemutató tárlatot a budapesti Hagyományok Háza felkérésére a Marosvásárhelyről elszármazott Pávai István rendezte. Ez az anyag magyarul mutatja be Kodályt, de az estet kétnyelvűre rendezzük, mert nagyon sok román anyanyelvű érdeklődő jelezte részvételét az eseményen. A kiállítást Soós Zoltán, a Maros Megyei Múzeum igazgatója, Vasile Cazan, a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia igazgatója, valamint jómagam nyitjuk meg, a tárlatnyitót követően, 19 órától kezdődik az évfordulós emlékműsor, amelyen fellép a filharmónia vegyes kara Vasile Cazan karmester vezetésével (karvezető-asszisztens Sikó Szidónia), valamint a Maros Művészegyüttes tánckara és zenekara (zenekarvezető Moldován Horváth István, énekel Kásler Magda) – mondta a Maros Művészegyüttes igazgatója.