kedd, június 19, 2018

Kiszáradás és hőguta kánikulában

Ember és állat harmóniája
Fotó: Szer Pálosy Piroska

A nyári hőség idején a szakemberek és állatvédők nem győzik hangsúlyozni azokat a veszélyeket, amelyeknek az állattartók gondatlanságból kiteszik kedvenceiket. Mindenekelőtt a víz utánpótlására figyelmeztetnek, de a gépjárművekben hagyott állatok sorsa is végzetes kimenetelű lehet.

A kánikula idején alkalmazott tudnivalókat dr. Pálosi Csabával elevenítettük fel. Tanácsa szerint az állatok számára ajánlatos két vagy akár több tálkát is megtölteni vízzel, hogy ha némelyik elfogyna vagy ha felborítja, akkor se szomjazzon a kutyánk vagy macskánk, de akár önitató beszerzése is indokolt lehet. 

A tűző napon hagyott autó belsejében akár 60-90 °C-ra is emelkedhet a hőmérséklet. A kissé lehúzott ablak sem nyújt megfelelő szellőzést, az állat néhány perc alatt hőgutát kaphat. Ha bárki szemtanúja annak, hogy valaki egy állatot készül bezárni a gépkocsijába, figyelmeztetni kell az illetőt a veszélyre. Az elintéznivaló elhúzódhat, és akár 5-10 perc is elegendő ahhoz, hogy végzetes legyen a hőterhelés. Amennyiben bármilyen társállatot látunk autóba bezárva, azonnal értesíteni kell az állatvédőket és/vagy a rendőrséget. Mivel egy járműbe zárt állat izzadni sem tud, és csak a lihegésével képes hőt cserélni, a szövetekben található fehérje kicsapódása miatt menthetetlenné válik (gondoljunk csak arra, mi történik a tojásfehérjével forró közegben).

– Egy túlhevült állat esetében milyen elsősegélyt lehet alkalmazni?– kérdeztük az állatorvost.

– A túlmelegedett állat testhőmérsékletét vizes borogatással lehet csökkenteni, és hideg vizet kell itatni vele. A sétáltatást a kora reggeli és esti órákra ajánlott időzíteni, így elkerülhető az is, hogy a tappancsuk megégjen a forró aszfalton, ugyanakkor a mancsvédő krém használata is segíthet. Amennyiben nem kerülhető el a tűző napon való tartózkodás, sétáltatás előtt meg lehet vizezni a fejüket, ugyanakkor semmilyen fizikai megterheléssel nem szabad erőltetni az állatokat. Az idős, szívbeteg kutyákat különösen óvni kell, adott esetben érdemes konzultálni az állatorvossal is a teendőkről. Aki nyáron állattal utazik, rendszeres pihenőt kell tartania annak érdekében, hogy a házi kedvenc inni és üríteni tudjon. 

Hőség és kánikula idején felelősségteljes és állatbaráthoz méltó hozzáállás, ha eldobható műanyag tányérral és vízzel van felszerelkezve, aki teheti, és az is, ha a szomjazó, kóbor állatoknak is friss vizet öntünk, ami életmentő lehet számukra. Ha a házi kedvenc gyógyszeres kezelésre szorul, a lehetőség szerint pontosan kell beadni a gyógyszereit, és kissé hűvösebb helyet biztosítani számára, erre alkalmas lehet a fürdőszoba vagy akár a lépcsőház. A vizet naponta többször ki kell cserélni, hisz ha felmelegszik, nem szívesen iszik belőle a kutya. Sokszor látni, hogy a kutya üres edényt vagy valami zöld moszatos lét nyalogat. A vizesedényét mindig tisztán kell tartani, hogy szívesen és minél többet igyon belőle. Ez macskák esetében még fontosabb, hisz ők rendkívül tiszta állatok. Sok cica ilyenkor a fürdőkádba, mosdókagylóba fekszik be, és a csöpögő csapból iszik. Ráadásul sok cica fémtálból nem is iszik, de akkor sem, ha olyan kicsi a tálkája, hogy a bajusza a tál széléhez ér ivás közben. A legjobb megoldás cicáknál egy nagyobb kerámiatál. Se kutyának, se cicának nem szabad jéghideg vizet adni, attól ugyanis megbetegedhet.

Ápolt bundázat és fürösztés

– Az udvaron tartott, illetve a hosszú szőrű kutyák esetében mire figyeljen a gazda?

– A kertben vagy kennelben tartott kutyákra is fokozottan figyelni kell. Legyen számukra árnyékos hely, ahová visszavonulhatnak, valamint bőséges víz elérhető közelségben. A meleg elől sok kutya a maga által ásott gödörbe húzódik, mert a talaj már 20 centis mélységben is több fokkal hűvösebb, mint a levegő. Bár a hosszú szőrzet védi a bőrt a naptól, a szellőzést akadályozza. Előfordul, hogy a vastag bunda alatt a bőr befülled, begyullad, elfertőződik. A vakaródzás tovább ront a helyzeten: sok kutya a fejét rázza, és emiatt apró sebek jelennek meg a fülük hegyén is, a kikapart sebeket „beköphetik” a legyek, ezt elkerülendő ajánlott rovarirtó szereket használni. A dús, hosszú szőrű kutyákat nyáron érdemes nyírni. Ilyen esetben a gyakoribb fürösztés sem árt. A frissen kaszált területeken, de nem csak ott, vigyázni kell a toklászra, mert ez mélyen befúródhat az állat bőre alá, és csúnyán elfertőződhet. A szőrzet nemcsak a kutya dísze, hanem a hőháztartását is szabályozza. Sok kutya könnyebben viseli a nyári meleget, ha benedvesítik a bundáját. A hosszú szőrű kutyák bundáját érdemes levágatni, többször átfésülni, mert az ápolt bunda könnyebben szellőzik, a kedvenc szőrápolásával kapcsolatban érdemes a kutyakozmetikus tanácsát kikérni, mert nem mindegy, hogy mikor, mennyire és milyen szőrű kutyát szabadítanak meg a szőrzettől, ugyanis a kutyák bőre is le tud égni. 

– Kell-e változtatni a táplálási szokásokon a nyári hőség alatt?

– A hús- vagy konzerv eledelekkel is vigyázni kell a hőségben, mert kibontva, kitálalva könnyen romlanak. Ha az állat elfogyasztja a romlott ételt, a hasmenéses, hányásos tünetek a kánikula idején kiszáradáshoz és akár halálhoz is vezethetnek. Ezt elkerülendő inkább többször kevesebb ételt kell adni, amit azonnal elfogyasztanak, és vigyázni kell a „kukázásra” is. A kullancsok a hőségben kissé hátrébb szorulnak, előtérbe kerülnek viszont a bolhák, éppen ezért használjunk gyakrabban bolhairtót ebben a periódusban. A gyakori fürösztésre való tekintettel javasolt a tabletta formájában adható bolha- és kullancsirtó.