kedd, június 19, 2018

A kisebbségek szerepe az európai kultúrában

A Kisebbségi Munkacsoport csütörtöki ülése az Európai Bizottság azon nyelvi, nemzeti kisebbségek számára fontos kulturális, média- és oktatási programjait tekintette át, melyek valamilyen módon segíthetnek ezen közösségek identitásának megőrzésében. Gál Kinga EP-képviselő, a munkacsoport társelnöke kiemelte annak fontosságát, hogy ismertebbé váljanak e programok a nemzeti és nyelvi kisebbségi közösségek számára, és minél szélesebb körben éljenek e lehetőségekkel. 

A Kreatív Európa programjai anyagi támogatást nyújtanak a digitalizáció, a globalizáció, a szétszabdalt európai piac kihívásaiban a média és kultúra terén. Az Európai Bizottság felelős szakértője elmondta, hogy ezek a programok nem helyettesíthetik a tagállamok elsődleges kötelezettségét a kultúra támogatásában, de segítenek egyes kulturális intézményeknek, művészeknek, társulatoknak, hogy nemzeti határokon kívül, európai színtéren is megjelenhessenek. Gál Kinga kiemelte: „A nemzeti-nyelvi kisebbségi közösségek számára e programok sok lehetőséget nyújtanak, hiszen határokon átnyúló rendezvények, fesztiválok valósulnak így meg. Például számi, wales-i, baszk és szlovákiai magyar nyelvű programokat is támogattak már így”. 

Támogatnak továbbá irodalmi fordításokat, különös tekintettel a kevésbé használt nyelvekre (a lefordított művek 67%-a ilyen). Ezáltal szomszédos országok irodalma válhat egymás melletti népek számára hozzáférhetővé, ez pedig egymás jobb megismerését szolgálja. Gál Kinga hozzászólásában elmondta: „A kihívás abban rejlik, hogy hogyan lehetne minél nagyobb mértékben megismertetni és terjeszteni a kisebbségi nyelvek irodalmát ezen uniós programok segítségével. A magyar kisebbségben élő közösségek irodalma megérdemelné végre a nagyobb ismertséget Európa-szerte”. Végül az Erasmus+ programot mutatták be, melynek célja az oktatás révén az európai sokszínűség megismertetése a fiatalokkal. „Ennek alapja a nyelvtanulás. Lényeges minél több idegen nyelv elsajátítása, de jó lenne, ha ez nemcsak az angolra és a nagy európai nyelvekre korlátozódna, hanem kisebbségi nyelvek elsajátítását is jelentené. E célkitűzést ösztönzi az Erasmus+ program” – mondta el a képviselő.  (Közlemény)