csütörtök, május 24, 2018

Kedvcsináló nőknek

Bevezetés a projektmenedzsment világába

A marosvásárhelyi Bernády Házban az RMDSZ Nőszervezete november 14-ei vendég-előadója, Bagoly Ildikó humánerőforrás-fejlesztési pályázati tanácsadó lazán és érthetően kalauzolta el a jelenlévőket a pályázatírás szerteágazó témakörében. Közvetlen előadásmódjával próbálta meggyőzni a hallgatóságot arról, hogy bárkiből lehet pályázatíró.

„Amikor tíz évvel ezelőtt megírtam az első EU-s pályázatomat, igazságtalannak éreztem, hogy elutasították. Soha nem fogom elfelejteni, amint a hibát a körülmé- nyekben kerestem, az értékelőkben, a rendszerben, a felsőoktatási intézményben. Azok, akik most vágnak bele a humánerőforrás-fejlesztési projektek tervezésébe, a pályázásba, sokkal jobb helyzetben vannak, mint én voltam kezdőként, tíz éve. Ma már sokkal több a sikeres pályázó, a megvalósított projekt, a felhalmozott és megosztott tudás, az információforrás” – mondta a szaktanácsadó. Amint felvezetőjében kifejtette, a projekttervezést és a pályázatírást sem könyvekből, sem pár órás képzéseken nem lehet elsajátítani, hanem a többi szakmához hasonlóan „csinálva”, amiben nincs  semmi ördöngösség, csupán meg kell találni azokat a kompetenciákat, amelyeket a mindennapi munka során ki-ki a saját szakterületén is használ. A szaktanácsadó értekezésében a humánerőforrás-fejlesztési projektekről, pályázatokról is mesélt, sajátos módszeréről, amelynek köszönhetően közel százszázalékos sikerességgel írja az oktatási, képzési, foglalkoztatási témájú pályázatokat.  Mi a teendő pályázatírás előtt? Kiből lesz jó pályázatíró? – megválaszolt kérdések sokasága hangzott el pergő ritmusú értekezésében. A projektmenedzsment fogalmának kérdéskörét is alapos részletességgel járta körül, és jó volt magyar nyelven hallgatni a szakkifejezéseket.

 

A projekt és a pályázat fogalma

Amint az est során több ízben is nyomatékosította, a projekt valaminek az előrevetítése, tervezés, nem pedig végrehajtás. Az építészethez hasonlította, egy tevékenység megszervezését célzó elképzeléshez, melynek főbb szakaszai vannak: a tervezés, megvalósítás, értékelés, fenntarthatóság.

Hangsúlyozta a projekt és a pályázat fogalmát, amit sokan összemosnak, a kettőnek a jelentése azonban nem ugyanaz. A projekt célorientált, realisztikus, felmérhető tevékenységi folyamat társadalmi hatással, valaminek az előrevetítése, a pályázat pedig maga a pályázati dokumentum. A projektet merész vállalkozásként jellemezte, amelynek rengeteg előre láthatatlan vetülete van, ugyan-akkor egyedinek kell lennie. Az est során elhangzott a csapatmunka nélkülözhetetlensége a pályázatírás során, ugyanis egyetlen személy nem rendelkezhet a szükséges adottságokkal, ezért a projektet megvalósító szervezet munkatársait be kell vonni a tervezésbe, a terveket ugyanis nem a pályázatíró fogja megvalósítani. Szó esett a pályázatírás során a csapatban részt vevőknek leosztott szerepekről: az álmodozó, kreatív alkotóról, a hadvezérről, aki átlátja a szervezeti stratégiát és annak megfelelően mutatja az irányt, a csapat lelkéről, aki motiválja a kollégákat a munka során, a számok embere készíti a költségvetést, árajánlatokat kér, számol és újraszámol, a szövegíró, aki jól strukturált, mellébeszélés nélküli szöveget tud úgy írni, hogy az álljon benne, amit az értékelő keres. A dokumentáló pedig szakszerűen összerakja a több száz oldalas pályázati dokumentációt. Az előadó megosztotta a jelenlévőkkel azt a három tanácsot is, amiket – mint mondta – ha pályakezdőként ismer és alkalmaz, sok kellemetlenséget elkerülhetett volna. Pályázatíróként el kell fogadni, hogy a támogatók céljai fontosabbak a saját céloknál. Ezért egy projekt legfontosabb kiindulópontja a szükséglet, egy meglévő problémának a megoldása, amelyre igény van, nem csupán egy ötlet. A pályázat ne a mellébeszéléstől legyen hosszú, hanem a megvalósítási részletektől. Fontos elolvasni az értékelési szempontokat, mert a pályázat az értékelőt kell meggyőzze, ezért arról a szintről kell kiindulni, ahol vagyunk, és lépésről lépésre haladni.

Az előadás keretében elhangzott a marosvásárhelyi Nőszervezet vezetőségének azon szándéka, hogy januártól mindazok, akiket érdekel a pályázatírás, kéthetente  találkozhatnak és gyakorlati tanfolyamszerűen egy-egy ötletet kidolgoznak Koreck Mária irányításával. Az érdeklődők január 10-ig jelezhetik részvételi szándékukat  a noszervezet@rmdszmarosvasarhely.ro e-mail-címen vagy a 0722-318-605-ös telefonszámon, Koreck Máriánál.