hétfő, június 25, 2018

A katalán elnök parlamenti ülést hív össze

A katalán parlament összehívását jelentette be szombat esti televíziós beszédében Carles Puigdemont katalán elnök, hogy „megvitassák és eldöntsék” a választ a spanyol kormány Katalóniában tervezett intézkedéseire.

A spanyol kormány szombati rendkívüli ülésén döntött arról, hogy az alkotmány 155-ös cikke alapján, törvény és alkotmánysértésre hivatkozva kezdeményezi a katalán kormány feloszlatását és előrehozott parlamenti választások megrendezését Katalóniában, amelyről pénteken szavaz a spanyol parlament.

A katalán elnök szerint az „önrendelkezésük megsemmisítésére” irányuló „támadást” nem fogadhatják el. Mint mondta, a spanyol kormány a Spanyol Szocialista Munkáspárt és a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális párt támogatásával Francisco Franco diktátor óta a „legrosszabb támadást” mérte Katalónia intézményeire és népére.

Carles Puigdemont szerint a demokratikus hozzáállással összeegyeztethetetlen, hogy a spanyol kormány „önhatalmúlag”, „illegális módon” a katalán népakarat képviselőjévé nyilvánította magát.

Az állam megsértette a katalánok önrendelkezését és demokratikus akaratát. „Össze kell fognunk, hogy megvédjük intézményeinket” – hangsúlyozta.