szerda, június 20, 2018

A karikázás szabadsága

Szoknyás bringázók
Fotó: Vajda György

Igen színes kavalkádnak lehetett tanúja az, aki vasárnap délután a Vár sétányon járt. Lelkes önkéntesek, többek között Jánosi Mária, Kiss Emőke, Fábián Adrien és sokan mások, az Easy Rider és Pro Biciclo Urbo kerékpáros-szervezetek felkarolásával, támogatók segítségével a harmadik alkalommal szerveztek skirt bike, azaz szoknyás kerékpáros rendezvényt Marosvásárhelyen. 

Európa-szerte divat, Bukarestben 2007-ben szerveztek először olyan kerékpáros felvonulást, amelyen kizárólag hölgyek vettek részt, virággal kidíszített kerékpárral, s ami a legfontosabb, elegáns ruhában, szoknyában, jelezvén, hogy a szebbik nemnek is, nemcsak sportöltözetben, de csinos ruhában is, helye van és kell legyen a kerékpáros közlekedésben. 

Az idén Marosvásárhelyen mintegy 150-en gyűltek össze. Valamivel kevesebben, mint a tavaly, de ez nem csoda, hiszen pár órával azelőtt mintha dézsából öntötték volna, úgy zuhogott az eső a megyeszékhelyen. Aki mert, az nyert – mondhatnánk, mert nemcsak a zsűritagoknak, hanem a szép számban összegyűlt fotósoknak, filmeseknek is volt miben gyönyörködniük, hiszen a kerékpározást, a sportot, a mozgást szabadban kedvelők kortól függetlenül sokan sorakoztak fel, az első és a hátsó csomagtartóban virágkosarakkal, vagy egyszerűen a kormányra tűzött virá-gokkal, olyan ruhákban, amelyeknek csak a fantázia szab határt. Az egyik feltétel az volt, hogy virágos mintájú ruhákban jöjjenek a hölgyek. Voltak bőven Eliza Doolittle-nek beillők, de még egy kis sellő is, és népviseletből kölcsönzött mintákkal díszített blúzos kerékpáros is megjelent. Díjazták a legszebben feldíszített kerékpárt, a legrövidebb szoknyát viselőt, a legsikkesebb bringázót, a legeredetibb ruhát, de a körömápolás és a hajviselet sem kerülte el a zsűri figyelmét. A támogatóknak köszönhetően a résztvevők számos díjban részesültek. A Pro Biciclo Urbo szervezet esőköpenyt, az Easy Rider pedig díjmentes szervizelést és egy-egy csengőt ajándékozott a benevezőknek, és egy díjként felajánlott kerékpár is gazdára talált. 

A szoknyás kerékpározók mustráját felvonulás követte. A hölgyek a következő útvonalon karikáztak: Vár sétány – Avram Iancu u. – Petőfi tér – Rózsák tere – 1918. Dec. 1. u. – Fortuna – Pandúrok – MBO City benzintöltő állomás – Arató u. – Bolyai u. – Borsos Tamás u. – Vár sétány. 

A felvonulást követően a polgármesteri hivatal felajánlására a résztvevők a várban díjmentesen dzsesszkoncerten is részt vehettek. Volt minden, ami ilyenkor kell: mosoly, szép hölgy és kerékpár, jókedv és szabadság. Bringára, hölgyek!… Csak legyen már ahol – tehetnénk hozzá, tolmácsolva az illetékeseknek a résztvevők jogos igényét.