hétfő, április 23, 2018

Karácsonyi dallamok és tepertőillat

Hagyományos termékvásár a Petry-udvaron
Fotó: Nagy Tibor

Kellemes, karácsonyi hangulat uralkodott tegnap a marosvásárhelyi Petry Látványműhely és Múzeum udvarán, valamint a Rákóczi-lépcső alatti kis utcában megszervezett hagyományos termékvásáron. Szólt a karácsonyi zene, és a frissen készült tepertő illatát már messziről lehetett érezni. 

Már a délelőtti órákban zsúfolásig telt a látványműhely udvara és a Rákóczi-lépcső alatti kis utca, kézműves termékek – sajtok széles választéka, sütemények, szörpök, gyógynövényekből készült kozmetikumok és különleges ékszerek, dísztárgyak várták egész nap a vásárlókat. A vásár egyre népszerűbb, és mind több a visszatérő vásárló, akik már ismerik és keresik az itt kapható termékeket. És amellett, hogy házi készítésű dolgokhoz jut hozzá a vásárló, nagy előny, hogy alkalom adódik elbeszélgetni a termékek készítőivel, akik készségesen elmondják, hogy például milyen vitaminokat tartalmaz és kiknek javallott az adott termék  fogyasztása, illetve milyen adagokban, hogyan kell használni, amire nincsen lehetőség, amikor csupán leemelünk valamit a bolt polcairól. 

A disznóvágások időszakához híven tegnap többféle „disznóságot” is meg lehetett kóstolni, a helyszínen készült friss tepertőt is mértek a vásárló kérésére. Az ínycsiklandó illatok valóban vevőcsalogatók voltak, a méretes fateknő igen gyors ütemben ürült, így rövidesen foghattak hozzá a következő adaghoz. 

Igen népszerűek a vásárlók körében a homoródalmási, valamint a székelydályai kézműves sajtok. A felhozatal ez alkalommal is, mint mindig, nagyon bőséges volt: fokhagymás, hagymás, zöld fűszeres, diós, tökmagos, köménymagos, faszénnel érlelt,  piros paprikában, zöld fűszerben megforgatott tehén- és juhsajt gombócok, bivalymozzarella, camembert típusú érlelt lágy sajtok, ordadesszert és más hasonló finomságok kerültek a szatyrokba. Szörpökben és lekvárokban is igen bő volt a választék, a koronkai, illetve a gyergyócsomafalvi termelők a megfázások időszakában termékeik mellett néhány jó tanáccsal is szolgáltak, például hogy mely szörp ajánlott köhögésre, torokfájásra. 

Kissé odébb a színes és egyedi, Csomafalván készült csokikölteményeket is meg lehetett kóstolni. A különféle gyümölcsökkel ízesített ínyencségek, ét- és tejes, illetve fűszeres változatban a fa alatt is mutatós és főleg finom ajándéknak számítanak. A szebbik nemhez tartozók örömére a vásáron több kézműves kínált különleges technikával készült ékszereket, szinte nem akadt hölgy, aki ne csodálta volna meg a marosvásárhelyi fiatal kézműves, Hajnal Zsuzsanna asztalánál az egyedi, bőrből készült nyakékeket, fülbevalókat, majd kissé odébb a két csíkszeredai kézműves tűzzománc ékszereit, illetve kezelt alumíniumból készült fantáziadús kiegészítőit.