szerda, május 23, 2018

Kanadáé a történelmi curlingarany

Kanada kettőse, John Morris és Kaitlyn Lawes nyerte a curling vegyespárosok versenyét a pjongcsangi téli olimpián, mivel a döntőben magabiztosan, 10-3-ra legyőzte a tavaly világbajnok Jenny Perret, Martin Rios svájci duót.

A keddi finálé 2-2 után gyakorlatilag már a harmadik endben eldőlt, amikor a kanadaiak kihasználták a számukra nagyon kedvező állást és egy szép dobással négy pontot szereztek. Jelentős előnyük bőven elégnek bizonyult, már csak azért is, mert bár a következő szakaszt 1-0-ra elveszítették, az ötödiket és a hatodikat 2-0-lal hozták, ezzel ki is alakult a végeredmény.

Kanada a tavalyi vb-n ezüstérmes volt, de nem ebben az összeállításban. A mostani győztesek már korábban is nyertek olimpiai aranyat, John Morris 2010-ben a férfi, Kaitlyn Lawes pedig négy éve a női csapatversenyben.

A dél-koreai játékokon a körmérkőzéses selejtezőben is a kanadaiak bizonyultak jobbnak, akkor 7-2-re verték a svájciakat.

A vegyespárosok számára most először rendeztek versenyt a téli olimpiák történetében. A szám szabályai nagyban különböznek a csapatversenyétől. Ebben nem négy-, hanem kéttagú csapatok játszanak egymással, ráadásul nem tíz, hanem csak nyolc endből állnak a mérkőzések. Csapatonként csupán öt eldobott, valamint egy-egy előre felhelyezett kővel játsszák a játékot. A dobósorrend pedig úgy néz ki, hogy az egyik játékos indítja az első és utolsó, a másik játékos pedig a középső három követ. Ezt a pozíciót játékrészenként lehetőségük van cserélni a csapatoknak.

 

Eredményjelző

* curling vegyespáros, döntő: Kanada – Svájc 10-3; a bronzmérkőzésen: Olimpiai Sportolók Oroszországból (OAR) – Norvégia 8-4

* a végeredmény: olimpiai bajnok: Kanada (John Morris, Kaitlyn Lawes), 2. Svájc (Jenny Perret, Martin Rios), 3. Olimpiai Sportolók Oroszországból (Anasztaszija Brizgalova, Alekszandr Kruselnyickij)