kedd, május 22, 2018

Közel százezer eurós adomány

Életmentő készülékek az újszülöttklinikának
Fotó: Nagy Tibor

Kilencvenötezer euró értékben vásárolt egészségügyi felszerelést a Maros Megyei Sürgősségi Kórház újszülöttrészlegének a Mentsétek Meg a Gyermekeket szervezet a Libris.ro online könyvesbolttal közösen. Romániában évente közel 1.400 egyévesnél kisebb gyermek hal meg a kórházak hiányos felszereltsége miatt, ezért a szervezet minden évben adománygyűjtő kampányokat szervez, amelyek bevételét a romániai szülészetek, újszülött- és koraszülött-klinikák felszerelésére költi.

A Mentsétek Meg a Gyermekeket szervezet és a Libris.ro jóvoltából ezúttal négy korszerű készüléket kapott a marosvásárhelyi sürgősségi kórház újszülöttrészlege, egy 31 ezer euró értékű inkubátorral, amely biztosítja a csecsemő számára a megfelelő hőmérsékletet, nedvességet, ugyanakkor bele van építve egy mérleg is, így követhető a baba súlya, anélkül, hogy ezért ki kellene emelni belőle. Emellett egy ventilációs készüléket, egy légzéssegítő berendezést és egy hőterápiás készüléket is adományoztak az újszülöttrészlegnek. A kórházban tegnap tartott sajtótájékoztatón ugyanakkor azt is bejelentették, hogy a Mentsétek Meg a Gyermekeket és a Libris.ro újabb adománygyűjtő kampányba kezd, 

ezúttal a dr. Horaţiu Suciu professzor vezette szív-érsebészeti részlegnek vásárolnának 100 ezer euró értékben performans orvosi felszereléseket. A Libris.ro online könyváruház marketingfelelőse, Loredana Tudor elmondta, a vásárlóik adományoznak is a nemes célra, 2014 óta, amióta tart a partnerség a Mentsétek Meg a Gyermekeket szervezettel, több mint 250 ezer vásárló jóvoltából 225 ezer eurót gyűjtöttek össze, amit nyolc klinika felszerelésére költött a könyváruház. 

380 grammos csecsemőket is kezelnek

Dr. Manuela Cucerea, a neonatológiai klinika vezetője kifejtette, az általa vezetett részleg az újszülöttek intenzív terápiás ellátására szakosodott regionális központ, ahol az ország különböző részeiből érkező problémás csecsemőket látnak el. Az elmúlt évben több mint 350 csecsemő részesült intenzív terápiás ellátásban, nagy részük koraszülött. Közülük 56 születési rendellenességgel, szívproblémával diagnosztizált újszülött került át a Szív-Ér Sebészeti és Szervátültetési Sürgősségi Intézetbe, ahol sebészeti beavatkozáson estek át. A klinikavezető rámutatott, a legkisebb csecsemő, aki hozzájuk került, csupán 380 grammal született, de sok a 600-700 grammos baba is. Az egy kilónál kisebb súlyú újszülötteknél 80 százalék körüli a túlélési arány, a 700-500 grammosnál kisebb súlyú babáknál ez az arány kisebb. A tapasztalat azt mutatja, hogy az ország különböző részeiből hoznak a marosvásárhelyi klinikára különféle rendellenességgel világra jött csecsemőket, viszont egyre gyakoribb, hogy azok az állapotos asszonyok, akiknél a terhesség idején kimutatták, hogy probléma van a magzattal, már eleve Marosvásárhelyre jönnek szülni, mivel tudják, hogy a csecsemő itt kapja meg a legszakszerűbb kezelést. A klinikavezető hozzátette, a 2004-2008-as időszak óta nagy értékű felszerelést nem vásároltak, és a meglévő berendezések szinte megállás nélkül használatban vannak, idővel meghibásodnak, elavulnak, ezért szükség van újakra. 

Amalia Năstase, a csecsemőhalandóság megfékezéséért folyó kampány nagykövete kifejtette, sokak számára megdöbbentő egy tenyérnyi nagyságú újszülött látványa, viszont a klinikán dolgozó személyzet nap mint nap ebben a világban él, és miközben harcolnak a babák életéért, nem kellene amiatt fájjon a fejük, hogy hiányzik egy-egy létfontosságú egészségügyi felszerelés. 

A marosvásárhelyi klinikáknak már többször vásároltak különféle készülékeket, mindig azt, amire a legnagyobb szükség volt. A kövesdombi koraszülött-klinika, valamint a sürgősségi kórház újszülöttrészlege az adományozóknak köszönhetően egyebek mellett korszerű inkubátorokat, hallásvizsgáló készüléket, levegősűrítő berendezést kapott az utóbbi években. 2015-ben egy tízezer euró értékű, a koraszülöttek szállítására alkalmas különleges inkubátort adományoztak a sürgősségi kórház neonatológiai részlegének, tavaly pedig a Maros Megyei Klinikai Kórház újszülöttrészlegének a gyermekgyógyászatban használt echográfot, amelynek létfontosságú szerepe van abban, hogy kiszűrjék a pár napos csecsemőknél az esetleges szervi rendellenességeket. 

Ezer gyerekből kilenc nem éri meg az egy évet

Gabriela Alexandrescu, a Mentsétek meg a Gyermekeket Románia országos elnöke a sajtótájékoztatón rámutatott, az uniós országok között Románia élen jár a gyermekhalandóság terén, minden ezer gyerekből 7,3 életét veszti, még mielőtt betöltené az egy évet. Az unió szintjén ez az arány 3,6. Megyénkben az országos átlagnál is magasabb a gyermekhalandóság, ezer csecsemőből kilenc nem éri meg az egy évet. Ennek oka, hogy a problémás csecsemőkkel ide jönnek az ország különböző részeiből. 

Mint mondta, Romániában évente 1400 egyévesnél kisebb gyerek veszti életét, és sokukat meg lehetne menteni, ha a kórházakban rendelkezésre állna a szükséges felszerelés. 2012-ben, amikor elkezdték a kampányt, 10,1 volt a gyermekhaladósági arány, ehhez viszonyítva javult a helyzet, de még mindig messze állunk az európai átlagtól. Az évek során országszerte 78 szülészeti klinika és újszülöttrészleg kapott felszerelést összesen 3 millió 120 ezer lej értékben. Idén 43 romániai klinikának szeretnének adományozni. Az elnök asszony elmondta, a beruházásokhoz szükséges összegeket a jövedelemadó 2 százalékából származó felajánlásokból, cégek és magánszemélyek adományaiból, illetve a 2 eurós sms-kampányuk nyomán gyűjtik össze. Bármilyen hihetetlennek tűnik, hogy két euró segíthet, de 

tízezer sms már számottevő összeget jelent.