szombat, április 21, 2018

Közösen kitakarítjuk

Föld-napi Maros-part-akció
Fotó: Vajda György

Április 22-én, vasárnap, a Föld napján, a Marosvásárhelyi Rádió kezdeményezésére az idén is nagyszabású Maros-part-takarítási akció lesz. A résztvevőket 11 órától várják a komp előtt. A tervezett szakasz a Maros jobb és bal partja a Sörpatikától Ernye irányába néhány kilométerre. Tegnap bejártunk egy rövid partszakaszt, és amint a képek igazolják, van amit összegyűjteni. 

Szász Attila, a Marosvásárhelyi Rádió magyar szerkesztőségének vezetője többször hangsúlyozta, azért kezdeményezték az akciót, mert a rádió feladata nemcsak a tájékoztatás, hanem a cselekvés, a környezettudatosságra való nevelés is. 

Tavaly első alkalommal szerveztek ilyen akciót. Több médiaintézménnyel partnerségben „verték nagydobra” a Föld-napi rendezvényt, amihez több intézmény, magáncég csatlakozott, így sikeresen zárták a napot, több tehergépkocsi szemetet szállítottak el. Sajnos egy évvel az első nagytakarítás után nem változott a helyzet. Továbbra is építkezési törmelék, pillepalackok éktelenkednek a Maros-parton. Mintegy két hete a Marosvásárhelyi Rádiónál volt egy szűkebb körű tanácskozás, amelyen a médiapartnerek képviselői vettek részt. Szó esett arról, hogy miként lehet hosszú távon – nem csak egy napra összpontosítva – arra irányítani a figyelmet, hogy az emberek leszokjanak a szemetelésről, az illegális szemétkupacok lerakásáról.

A média hozzájárulhat a környezettudatosság erősítéséhez, ezért az idén rajzversenyt is szerveznek, és olyan érdekes – a szemeteléssel, ugyanakkor a környezetvédelemmel kapcsolatos – kulturális, oktató jellegű rendezvények lesznek a 22-i akciót követően, amikkel leginkább a fiatalabb nemzedéket szólítják meg. Szász Attila elmondta, jelentkezett a Pixel stúdió is, amely az akció során fotókat készít, és ebből kiállítást szervez, ezenkívül a Vibe fesztivál stábja is jelen lesz egy kamerával. Ők kisfilmet, klipet készítenek, amelyet várhatóan a fesztivál idején többször is levetítenek. 

Szász Attila elmondta, többször járt a helyszínen, és azt tapasztalta, hogy voltak, akik a hírverés után elszállították a kidobott szemetet, igaz, újabb kupacok jelentek meg, de a célba vett szakaszon kevesebb a hulladék, mint tavaly. Ezért valószínű, hogy hosszabb partszakaszt sikerül megtisztítani. Az is jó hír, hogy a tavalyhoz képest még több intézmény, magáncég és civil szervezet csatlakozik az akcióhoz, és ez azt bizonyítja, hogy van igény a tisztább környezetre, és vannak erre érzékeny, megfelelően reagáló személyek, intézményvezetők. Ez is igazolja a kezdeményezés sikerét. Mi több, Nyárádszeredában április 22-én, a Föld napja alkalmából hasonló nagytakarítást szerveznek. A szerkesztőségvezető szerint akár megyei akcióvá is duzzadhat a Föld napi takarítás, ha egyre több önkormányzat szervez hasonlót a környékén. 

A szemetelés pellengérre állítása és az oktató tevékenység mellett az erre vonatkozó jogszabályok betartatása is fontos. Igaz, ez a legnehezebb, mert csak akkor lehet büntetni a szemetelőt, ha tetten érik. Ez ügyben kérdeztük Székely Annamáriát, a Maros Megyei Környezetvédelmi Őrség főfelügyelőjét, aki elmondta, az önkormányzatokat 20.000-50.000 lej közötti pénzbírsággal büntethetik. Az elv az, hogy a terület tulajdonosát bírságolják. Egyelőre nem jutottak el minden olyan helyre, ahol jelezték, hogy nagyobb szemétdombok gyűltek össze, de igyekeznek azonosítani ezeket, és intézkedni. Nem céljuk a büntetés, először felhívják a polgármesteri hivatalok illetékeseinek a figyelmét, hogy takarítsák el a hulladékkupacokat, ha ismételten szemetes a környezet, akkor intézkednek. Az akcióval kapcsolatosan a főfelügyelő kijelentette: nem vesznek részt benne, mert nem „védik” a szemetelőket, a környezetvédelmi felügyelőség büntet, ezért mind intézményesen, mind magánszemélyként távol marad, nem tartja helyénvalónak mások szemetét összegyűjteni. 

Sófalvi Szabolcs, Marosszentgyörgy polgármestere kérdésünkre elmondta, hogy a községben is tavaszi nagytakarítást tartanak. Mintegy 10 napja járja a szemetesautó az utcákat. Azt a hulladékot szállítják el, amit a szolgáltató cég járművei nem visznek el. Arra kérték a helyieket, hogy tegyenek ki minden fölöslegessé vált holmit a kapuk elé, a kertek, udvarok takarítása után összegyűlt szeméttel együtt, és elszállítják. Eddig több mint 50 teherautónyi hulladékot szállítottak el. A polgármester kifejtette, nem a büntetés, hanem a megelőzés híve. Azért kezdeményezték ezt a nagytakarítást, hogy ne az erdő szélére vagy a Maros-partra kerüljön a szemét, hanem a hulladéklerakóba. Az idei az első ilyen akció, de ezentúl minden évben megismétlik, annak reményében, hogy így legalább a község környékére kevesebb szemét kerül ki. 

A Maros Sörpatika utáni szakaszán többször is ellenőriztek és büntettek a polgármesteri hivatal illetékesei. A tetten ért hat esetben marosvásárhelyi cégek tulajdonosai ürítették le az építkezési törmeléket, sőt volt olyan is, hogy besztercei rendszámú gépkocsival vitték ki a Maros-partra a szemetet. Sajnos, mivel nincs áramforrás a környéken, nem tudnak kamerákat kihelyezni, bár ennek a lehetőségét nem vetették el, de inkább a már említett megelőző intézkedésben és a jó példa erejében bíznak. Ezért is a polgármester néhány kollégájával személyesen részt vesz a Marosvásárhelyi Rádió által szervezett vasárnapi nagytakarításon, hogy jó példával járjon elöl. 

Azok tehát, akik tenni szeretnének valamit a környezetért, április 22-én, vasárnap 11 órakor legyenek a kompnál, vigyenek kesztyűt és szemeteszsákot, ha nem, akkor a szervezők megpróbálják biztosítani ezeket. Ajánlatos gumicsizmát vagy bakancsot húzni, hiszen helyenként nedves, vizenyős a talaj. Rövid útbaigazítást követően, a tavalyi tapasztalatok szerint, a szervezők szakaszokra osztják a Maros-partot, és remélik, hogy néhány óra alatt sikerül megtisztítani.