csütörtök, június 21, 2018

Középmezőny felkiáltójelekkel

A Gazdasági Világfórum legutóbbi, a globális versenyképességről szóló jelentése szerint – amely 137 ország gazdasági versenyképességének elemzése nyomán született – Románia a 68. helyre került a tavalyi 62. helyhez képest. 

Összehasonlításképpen: Észtország a 29., Csehország, Oroszország és Lengyelország a 38. és 39., Szlovákia és Magyarország a 49. és a 60. helyet foglalja el a versenyképesség folyamatos növekedését elemző listán, Bulgária pedig kb. tíz éve a tartja a 49. helyet. Moldova Köztársaság idén javított a pozícióján: a 100. helyről a 89.-re került. 

Gazdasági elemzők szerint a romániai helyzet ilyen szempontból „fűrészfogként” alakul: hol fellendül, hol visszaesik.

A Gazdasági Világfórum 12 értékelési index elemzése nyomán vonja le a következtetéseket és állítja fel a rangsort. Bár vannak nagyon rossz mutatók, például az üzleti kifinomultság (122. hely), túlbonyolított üzletmenet, az újítások, az egészségügy vagy az alapfokú oktatás (mindegyik a kilencvenvalahányadik 

helyen), makrogazdasági szempontból jól áll Románia.

Köztudott, hogy egy-egy országnak vagy régiónak a versenyképessége azt jelenti, hogy vonzó és fenntartható környezetet biztosít az ott élőknek és a vállalatoknak, vállalkozásoknak. Ezért a rangsor jó néhány bonyolult mutató alapján igyekszik képet adni arról, hogy egy régióban mennyire jó élni, érdemes dolgozni és vállalkozni. Ehhez az állami intézményrendszerek hatékonyságát, az országok gazdasági stabilitását, az infrastrukturális viszonyokat, az egészségügyi rendszert, a kötelező alapfokú oktatást, illetve a felsőoktatást, valamint munkaerőpiaci mutatóit, a piac méretét, a technológiai felkészültséget, az üzleti szféra kifinomultságát és a különböző fejlesztéseket is vizsgálják.

Az említett jelentés szerint Romániában az üzleti élet legnagyobb akadálya egyebek mellett a bürokrácia, a gyenge kormányzás, az illetékek, a kevéssé hatékony munkaerőképzés. De igen nagyok a hiányosságok az infrastruktúra területén, és az üzleti kifinomultság is komoly kívánnivalókat hagy maga után. A versenyképesség akadályainak sorában a korrupció az ötödik helyen található. 

Érdemes lenne megszívlelnie a politikumnak a jelentés konklúzióit. Mert igaz, hogy középmezőnyben vagyunk, de a hatpontos visszaesést komoly figyelmeztetésnek kellene tekinteni.

Jó lenne, ha az ország nagyjai néha szusszanásnyi szünetet tartanának a hatalmi harcokban, és azokra is gondolnának, akik pozícióba juttatták őket.