kedd, június 19, 2018

A kötényruha

Az úgynevezett lájbis fersing, azaz a lájbival összevarrt bő szoknya a Mezőség és a Felső-Maros mente falvainak ősi népviseleti darabja. Modern utódjának tekinthetjük azt az egybeszabott, keskenyebb vagy szélesebb vállpántos, vagy szoknyából és mellényből összevarrt ruhadarabot, amelyet a hatvanas évek kezdetén annyira szívesen viseltünk. A kötényruhát a román nyelvű szó hatására szarafánként is szokták emlegetni.

– Most újra főszerepet kapott a divatlapok hasábjain. „Bandi Kati-s” változataiban miért praktikus, kinek ajánlod? – kérdeztem az ismert marosvásárhelyi textilművésztől.

– Korábbi beszélgetéseinkben több témát is a praktikum dicséretével kezdtem, ami fontos szempont mindannyiunk számára. Most is kénytelen vagyok hangsúlyozni ezt az aspektust, hiszen egy olyan ruhadarabról beszélünk, amelynek jelenléte a ruhatárunkban nagyon megkönnyíti az öltözködést minden szempontból. 

A mostani szeszélyes tavaszi időjárásban a réteges öltözködés egyik alapdarabja.

Két legyet ütünk egy csapásra, hiszen a szoknya–mellény együttes helyett csak ezt a darabot kell elővennünk a már kiválasztott blúz-póló-ing-garbó stb. mellé.

Kivétel nélkül minden testalkatra jól áll, ha a megfelelő szabásút választjuk: lehet szűk vagy bő aljú, egyenes vagy karcsúsított, mell alatt vágott vagy hosszított derekú, gombos, csatos, cipzáras.

Alapanyaga, szabása és főleg a hozzá társított blúz függvényében minden élethelyzetben viselhető ruhadarab. Mivel viszonylag nagy felület, már első pillantásra üzenetet hordoz viselője egyéniségéről, de legalábbis az ízléséről.

A felsorolt érvek korántsem merítik ki a kötényruha erényeit, de ezúttal beérném a fotókon látható változatok bemutatásával.

A piros-fekete mintás brokátból készült darabot a székely ruha inspirálta, arra emlékeztető, kényelmes, többfunkciójú városi viseletet készítettem. Fehér blúzzal ünnepélyes, egyszerű fekete pólóval egész nap hordható.

A két rövid szarafán szintén székelyruha-inspiráció, és ugyanúgy a társított blúz fogja eldönteni többé vagy kevésbé ünnepi jellegét.

Csipkedíszes kötényruhánk változatosságát nem a hozzá vehető sokféle blúz fogja adni, mert ehhez kizárólag egyszínű, sima póló jár. Anyaga, vállára is lenyúló csipkéje, valamint szoknyájának szabása miatt viszont viselhető teljesen blúz nélkül, ujjatlan ruhaként is.

A több csattal záruló bőrdíszítésű darab a valamikori íjászok viseletére utal. Enyhén harcias, sportos jellege miatt kitűnő szabadidős viselet, a mostanában annyira divatos „cicanadrág” jó kiegészítője.

A mezőségi népviselet apró virágos kartonanyagból készült „kötényruháján” még változtatnunk sem kell ahhoz, hogy aktuális viseletként szerepeljen a ruhatárunkban, csak egyszerűen elhagyjuk a kötényt, és fehér blúz helyett fekete pólót veszünk a mellény-szoknya együttes alá.

Sokszor találkozunk az utcán a turkálókból származó bajor ruhákkal. Nagyon szépek, de a miénket legalább olyan sikerrel viselhetjük!