szerda, május 23, 2018

Kézilabda-Eb: A kudarcos magyar szereplés okai

Ljubomir Vranjes, a férfikézilabda-válogatott szövetségi kapitánya nem tudott a magyar szövetség (MKSZ) által kínált lehetőségekről, ezért nem is tudott élni velük – a szakember ekként reagált Zsiga Gyula szakmai igazgató kijelentésére, miszerint a svédországi edzőnek a tavaly nyári érkezése után elég kevés idő állt rendelkezésére, hogy megismerje a játékosait, pedig a szövetség minden lehetőséget megadott neki, hogy több időt foglalkozzon a nemzeti csapattal, de neki nem kellett.

A sportcsatorna hétfői Kézilabda magazinjában a szövetségi kapitány reakciójából kiderült, kommunikációs probléma adódhatott az MKSZ és közte. „Nem tudtam mindegyik lehetőségről, így pedig nagyon nehéz kihasználni őket. De egy válogatottnál ez nem így megy. Vannak napok, amelyeket tudunk használni, mert a klubok ilyenkor el tudják engedni a játékosokat, míg máskor nem” – hangzott Vranjes válasza. Hozzátette, szerinte a válogatottnak elég ideje volt felkészülni a horvátországi Európa-bajnokságra, bár ha tehette volna, akkor korábban nekilát az összetartásnak.

A szakvezető szerint gondot jelentett, hogy a válogatott játékosok közül nagyon kevesen játszanak a klubjukban kétirányú kézilabdát, azaz mindenkinek tudnia kellene minden poszton játszania védekezésben és támadásban egyaránt. A kapitány szerint a védekezés lenne a legfontosabb, ám a fiatalok edzéseit látva azt tapasztalta, Magyarországon zömében csak a támadásokat gyakorolják, és gond van az erőnlétükkel is. „Amikor a játékosok a válogatottba érkeznek, nem szeretem, ha azzal kell tölteni az időt, hogy fizikálisan felhozzuk őket. Ez egy vicc! Én akkor és ott már a taktikai munkát szeretném velük végezni” – szögezte le.

Vranjes hozzátette, nem lát tehetséges játékosokat a 17, 18, 19 évesek között Magyarországon, márpedig a fizikai felkészítést 16 éves korban el kellene kezdeni, hogy mire NB I-es és válogatott kézilabdázókká válnak, tökéletes formában legyenek. Felhívta a figyelmet: Magyarország a második legfiatalabb csapat volt az egész mezőnyben. „A visszavonulókkal több mint 1400 nemzetközi meccs tapasztalatát vesztettük el” – magyarázta a szakvezető.

A magyar nemzeti együttes a mélypontot jelentő 14. helyen zárta a kontinenstornát, miután előbb az olimpiai bajnok Dániától 32-25-re, majd az előző Eb-n ezüstérmes Spanyolországtól 27-25-re, végül pedig Csehországtól 33-27-re kikapott a varasdi D csoportban.

 

Eredményjelző

Férfikézilabda-Európa-bajnokság, középdöntő:

* I. csoport (Zágráb): Svédország – Franciaország 17-23, Horvátország – Norvégia 32-28, Szerbia – Franciaország 30-39, Svédország – Fehéroroszország 29-20. A csoport állása: 1. Franciaország 8, 2. Horvátország 6, 3. Svédország 6, 4. Norvégia 4 pont, 5. Fehéroroszország 0, 6. Szerbia 0.

* II. csoport (Varasd): Németország – Dánia 25-26, Macedónia – Spanyolország 20-31. A csoport állása: 1. Dánia 6 pont, 2. Spanyolország 4, 3. Németország 4, 4. Macedónia 3, 4., 5. Csehország 2, 6. Szlovénia 1.