kedd, június 19, 2018

A két leggyengébb csapat mérkőzésével ma elkezdődik a labdarúgó-vb

Oroszországban ma megkezdődik a labdarúgó-világbajnokság. A nyitómérkőzésen a házigazda orosz válogatott ellenfele a szaúdi együttes lesz, a világranglistán elfoglalt helyezések alapján a 32-es vb-mezőny két leggyengébb csapata találkozik egymással a moszkvai Luzsnyiki Stadionban (az oroszok a világranglista 70., míg a szaúdiak a 67. helyét foglalják el). A két válogatott eddig egyszer találkozott egymással, 1993. október 6-án Hobarban a házigazda szaúdiak 4-2-re győztek. Amíg azonban az oroszok vb-mérlege felemás az ázsiai ellenfelekkel szemben – egy-egy győzelem, döntetlen és vereség –, addig a szaúdiak kimondottan gyengén teljesítenek az európai riválisok ellen, ugyanis egyetlen sikerük mellett nyolcszor kikaptak.

Az orosz válogatott legutóbb tavaly október elején nyert, Moszkvában úgy verte a szintén vb-résztvevő dél-koreaiakat 4-2-re, hogy az ellenfél két öngólt vétett. Sztanyiszlav Csercseszov szövetségi kapitány együttese azóta hét barátságos találkozón egyszer sem győzött: három döntetlen mellett négyszer vereséget szenvedett, ráadásul a spanyol, a brazil és a francia csapat is háromszor talált a kapujába. A vb-felkészülés hajrájában Ausztriával (0-1) és Törökországgal (1-1) sem bírt.

Ami mégis az oroszok mellett szól, hogy a házigazdák eddig veretlenek a nyitómeccseken: az öt találkozón két hazai siker mellett három döntetlen született.

A szaúdi gárda nagy erőkkel készült a vb-re, csak idén kilenc barátságos meccsen lépett pályára. Három siker mellett egy döntetlent ért el, míg ötször vesztesen hagyta el a pályát. Legutóbb a vb-címvédő németek vendégei voltak, s tisztesnek nevezhető 2-1-es vereséget szenvedtek.

Az A csoport másik két tagja Egyiptom és Uruguay.

A ma 18 órakor kezdődő mérkőzés játékvezetője az argentin Nestor Pitana lesz, a találkozót az M4 Sport és a TVR 1 élőben közvetíti.

A találkozót megelőzően, 17.30 órai kezdettel a nyitóünnepség lesz megtekinthető az említett két adó műsorán.

 

A labdarúgó-vb mai és holnapi televíziós közvetítési rendje

 

Június 14., csütörtök:

* 17.30 óra: nyitóünnepség

* 18.00 óra: Oroszország – Szaúd-Arábia (A csoport)

Június 15., péntek:

* 15.00 óra: Egyiptom – Uruguay (A csoport)

* 18.00 óra: Marokkó – Irán (B csoport)

* 21.00 óra: Portugália – Spanyolország

A mérkőzéseket élőben közvetíti az M4 Sport és a TVR 1.