vasárnap, május 27, 2018

Káosz a kórház melletti parkolóban

A tulajdonjogi huzavona késlelteti a megoldást
Fotó: Nagy Tibor

Több mint tarthatatlan az az állapot, ami a Maros Megyei Sürgősségi Kórház körüli parkolóban már régóta uralkodik. Naponta több száz, látogatási időben sokkal több gépkocsi kénytelen itt parkolni, és igazából a dzsungel törvénye érvényesül, mindenki ott hagyja az autóját, ahol éri, így gyakran fordul elő, hogy a mentők szabad bejárását korlátozzák az összevissza leparkolt járművek. A kórház körüli terület tulajdonjoga azonban évek óta tisztázatlan, így előreláthatólag évek telnek még el, amíg egy olyan beruházásra sor kerülhet, ami növeli majd a környéken lévő parkolóhelyek számát. 

Évek óta nagyon sok a panasz a Maros Megyei Sürgősségi Kórház környékén uralkodó káosz miatt, a délelőtti órákban szinte lehetetlen szabad helyet találni a parkolóban, ahol naponta gépkocsik százai fordulnak meg, hiszen az egészségügyi személyzet, az egyetemisták, a páciensek és a látogatásra érkező hozzátartozók mellett a közvetlen szomszédságban lévő vértranszfúziós központba, illetve konditerembe érkezők is ott próbálják leparkolni a járműveiket. A mindennapok tapasztalata az, hogy mindenki ott hagyja az autóját, ahol éri, legyen az a járda, vagy gépkocsisorok közötti keskeny rész, akadályozva ezáltal a közlekedést, beleértve a bevetésre siető mentők ki- és behajtását is. 

A kórház alkalmazottai sokszor arra kényszerülnek, hogy az orvosi egyetem környékén hagyják az autójukat, de nemcsak ők, hanem olyan, mozgásukban korlátozott páciensek is, akiknek bizony komoly erőfeszítésbe kerül elgyalogolni az egészségügyi intézményig.

Valentin Bretfelean, a marosvásárhelyi helyi rendőrségi vezetője lapunk érdeklődésére megerősítette, hogy sajnos rendszeresen előfordul, hogy a kórház melletti részen szabálytalanul parkoló gépkocsik akadályozzák a mentők ki- és behajtását a rohammentő szolgálat székhelyére. – A helyi rendőrség naponta ró ki bírságokat, a járőrcsapataink kiemelt figyelemmel követik ezt a környéket, de nem tarthatunk ott állandó jelleggel rendőrt. Sokan más megyéből érkeznek, bemennek a kórházba ügyet intézni, és úgy parkolják le az autóikat, hogy akadályozzák a mentők közlekedését, és sajnos emberéletek sodródhatnak veszélybe emiatt. Amíg elszállíthattuk a szabálytalanul parkoló járműveket, addig ilyen esetben azonnal léptünk, és felszabadítottuk a mentők útját, de amióta az érvényben lévő szabályozások ezt nem teszik lehetővé, nem intézkedhetünk. Van rá példa, hogy eltelik egy-két nap, és nem tudjuk azonosítani a forgalmat akadályozó jármű tulajdonosát – mutatott rá a helyi rendőrség igazgatója. 

Érdeklődésünkre, hogy került-e szóba ez az áldatlan állapot a városi közlekedési bizottságban, kifejtette: ha összevetjük a környéken lévő parkolóhelyek számát azon autók számával, amelyek naponta megfordulnak ott, egyértelmű, hogy egy beruházás hiányában, amellyel megnövelnék a parkolóhelyek számát, nem igazán lehet megoldást találni. Egy esetleges variáns lehetne, hogy legalább a mentők számára alakítsanak ki egy külön útvonalat, hogy a szabálytalanul parkoló járművek ne akadályozzák ezek útját – véli a rendőrfőnök. 

Mint ismeretes, a kórház körüli terület tulajdonjogát illetően több évig folyt a pereskedés a megye és a város között, emiatt semmiféle olyan beruházásra nem került sor, ami növelte volna a parkolóhelyek számát.

Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke lapunk érdeklődésére elmondta, volt egy több évig folyó per a szóban forgó terület tulajdonjogát illetően a megye és a város között, és most végre megszületett a végleges ítélet az ügyben, de ennek az indoklása még nem jutott el hozzájuk, így nem tudják, hogy pontosan mi áll benne. A tanácselnök szerint a táblabíróság oldalán elérhető szűkszavú információ alapján a többhektáros terület bizonyos részei a megyei önkormányzat tulajdonát képezik majd, a többi rész pedig visszakerül a régi tulajdonoshoz, azaz a román államhoz. Egyelőre senki sem tudja, hogy pontosan mekkora területrészekről van szó, ezért várják, hogy kapják kézbe a végzés hivatalos indoklását és annak alapján lépnek majd tovább. Péter Ferenc hangsúlyozta, a döntéstől függetlenül, a megyei önkormányzat bármilyen fejlesztésre nyitott, és támogatja azt, a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal fejlesztési terveiben ugyanis szerepel egy parkolóház építése a kórházzal szemben. Ennek kapcsán protokollumot is kötött a két fél, viszont a tulajdonjogi problémák valószínűleg tovább késleltetik majd ennek a megvalósítását.