szerda, május 23, 2018

Jubiláló Bocskai Napok Nyárádszeredában

Huszonötödször tisztelegnek a hét végén a fejedelem előtt (Fotó: Gligor Róbert László/archív)

A hét végén 25. alkalommal rendezik meg a hagyományos Bocskai Napokat Nyárádszeredában. Az idei ünnepséget is megtisztelik jelenlétükkel anyaországi vendégek.

Az idei ünnepség is háromnapos lesz: pénteken délelőtt a középiskolában ismét megrendezik a hagyományos iskolák közötti történelmi vetélkedőt A fejedelem és kora címmel, de a hagyományos Bocskai-kupa focitorna egy héttel később lesz. Szombaton délután 4 órától a Háromszék Táncegyüttes ingyenes családi előadására, a Szerencsekrajcárra várják a közönséget a művelődési házba, este pedig a tűzoltók szerveznek kosaras bált a Nyárády panzióban (előzetes helyfoglalás szükséges). Vasárnap délelőtt a főtéri református templomban lesz ünnepi istentisztelet, ezt követően a fejedelem mellszobránál kerül sor koszorúzásra, míg este a művelődési házban a Bocskai Dalkör idei farsangfarki előadását másodszor tekinthetik meg az érdeklődők (már akinek sikerült időben jegyet vásárolnia).

 

Elismerés és emléktábla

A Napok keretében pénteken délután 4 órától díszülést tart a helyi tanács, ahol elismerést nyújtanak át a helyi Bocskai István Alapítvány hét alapító tagjának. A civil szervezetnek nagy érdemei voltak az 1990-2000-es években a helyi kultúra és oktatás támogatásában, fenntartásában.

Ezt követően 17 órától a főtéri „régi patika” épületének falán avatnak emléktáblát az első helyi gyógyszertár első női vezetőjének, Hints Vilmának, aki a kolozsvári Ferenc József Tudományegyetem gyógyszerészeti szakának elvégzése után, 1915-ben gyógyszertárt nyitott (ő volt a második nő, aki patika működtetésére engedélyt kapott Erdélyben).

 

Itt lesznek a testvérek

Az ünnepségen jelen lesznek Nyárádszereda magyarországi testvértelepüléseinek képviselői is Aszódról, Örkényből, Mórról, Hajdúdorogról, Simontornyáról és Szerencsről, többnyire a polgármesterek vezetésével – tudtuk meg Tóth Sándor polgármestertől. Idén nem lesznek magas rangú politikus vendégek, de a pénteki programpontokon jelen lesz dr. Kádár Zoltán Gyula, a magyar kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkárságának nyárádmenti származású kabinetfőnöke.