vasárnap, április 22, 2018

Johannis szerint nyugtalan a gazdaság

Klaus Johannis államfő csütörtökön Craiován azt mondta, még vár arra, hogy a szociáldemokrata kormány teljesítményeket mutasson fel gazdasági intézkedések terén, hozzátéve: a bejelentett adóügyi változások „mély nyugtalanságot” eredményeztek.

Johannis hozzátette, a Szociáldemokrata Párt (PSD) választási győzelme óta még mindig várja „a románok számára kézzelfogható eredményeket”. 

Az államfő azt mondta, a politikai válság negatív következményekkel jár gazdasági téren.  „Minden politikai válságnak vannak következményei, elsősorban negatívak. Nagyon világosan látszik, hogy a gazdaságban mély nyugtalanság keletkezett, miután év eleje óta szédítő tempóban jelentettek be újabb és újabb adóügyi változásokat. Ideje volna, hogy lenyugodjanak a dolgok, lépjünk vissza egy kiszámíthatóbb tempóba, stabilitásba, hogy a gazdasági szféra is eredményeket érhessen el” – fogalmazott Johannis. 

Az elnök többet kért a kormánytól, mint fogyasztásra alapuló gazdasági növekedést. 

„Gazdasági növekedés van. Tudjuk, hogy ez elsősorban a fogyasztásnak köszönhető, amely viszont lehet, hogy a fizetésemeléseknek is betudható. Eddig minden szép, ám ha azt akarjuk, hogy továbbra is növekedjék a gazdaságunk, olyan lépéseket kell meghoznunk, amelyek kiszámíthatóak, amelyek fenntarthatóságot eredményeznek, amelyek hosszabb távú fejlődést hozhatnak. Egyébként minden, amit nyertünk, elvész” – mondta az államfő.