szombat, április 21, 2018

Jelen lesznek, de nem szavaznak

A PNL új vezetősége döntött

Megválasztotta új vezetőségét vasárnap a Nemzeti Liberális Párt (PNL). A küldöttek Ludovic Orban új pártelnök kérésére olyan emberekre szavaztak, akik az ő jelöltségét támogatták, hétfőn pedig a végrehajtó bizottság arról is szavazott, támogatja-e a párt a bizalmatlansági indítványt.

A Nemzeti Liberális Párt hétvégi kongresszusán Ludovic Orbant választotta pártelnöknek. Orban jelöltségét A Nemzeti Liberális Párt – a jobboldal ereje című indítványban jelentette be. Az elnökválasztás titkos szavazással történt. 

A PNL új főtitkára Robert Sighiartău lett, az első alelnökök pedig a következők: Ilie Bolojan, a párt Bihar megyei szervezetének elnöke, Raluca Turcan, a párt volt ügyvivő elnöke, illetve Mircea Hava Fehér megyei és Iulian Dumitrescu Prahova megyei liberális politikusok. A párt ugyanakkor 16 alelnököt is választott. 

A PNL végrehajtó bizottsága első ülését tegnap tartotta. Ludovic Orban újonnan megválasztott elnök az ülés előtt azt nyilatkozta, hogy pártjának állást kell foglalnia a bizalmatlansági indítvány ügyében, az új végrehajtó bizottság pedig „a régi vörösök tsz-e által okozott” politikai válság kellős közepén kezdi meg mandátumát.

„Ma el kell döntenünk, hogyan foglalunk állást a régi vörösök termelőszövetkezete által okozott politikai válság ügyében. Ma kezdődik a kongresszuson megválasztott politikai végrehajtó bizottság (BEx) mandátuma. Egy politikai válság kellős közepén kezdjük meg tevékenységünket, mégpedig a derült égből jött válság kellős közepén, amelyet a kormánypárt, illetve a parlamenti többséggel rendelkező párt okozott a közérdekkel szembeni súlyos felelőtlenségéből adódóan” – nyilatkozta a PNL elnöke, Ludovic Orban, a BEx első ülésének kezdetén. 

Orban szerint a Szociáldemokrata Párton (PSD) belüli belső ellentétek és dominanciaharcok okozták a romániai politikai válságot, amely rendkívül súlyos következményekkel jár majd az ország megítélésére, gazdaságára és általában a társadalomra nézve. 

„Ma olyan kormánypártunk van, amely úgy nyert választásokat, hogy hazudott az embereknek, teljességgel megvalósíthatatlan dolgokat ígért, amely hat hónap után bevallja, hogy az övé volt a forradalom óta a történelem legrosszabb kormánya, másfelől van egy valószínűleg nem hagyományos párt, amely minden legitimitást nélkülözve foglalta el a Victoria-palotát” – mondta Orban.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke hétfőn, a politikai büró gyűlése után kijelentette, a párt képviselői jelen lesznek a teremben a bizalmatlansági indítványnál, de nem fognak szavazni, mivel a liberálisok úgy döntöttek, nem akarnak beleszólni a „Szociáldemokrata Párton (PSD) belüli vitákba”.

„Abban a helyzetben vagyunk, hogy egy imposztor foglalja el jogtalanul a Victoria-palotát, a parlamentben pedig már nem is tudjuk, megvan-e az állampolgárok által kifejezésre juttatott akaratot tükröző többség. A politikai válság folytatásának komoly következményei lehetnek Romániára nézve, ezért úgy döntöttünk, nem keveredünk bele politikai pártként ebbe a vitába a PSD-n belüli két klán között, mert mi mind a Dragnea, mind a Ponta–Grindeanu-klánt ellenezzük” – szögezte le Orban.

Ludovic Orban, a PNL új elnöke szombaton azt nyilatkozta, azt szeretné, hogy a PNL az emberek szavazatai alapján jusson kormányra, ne pedig az új Szociálliberális Unióval (USL), sem pedig olyan emberekkel kötött megegyezések nyomán, akik nem ültetik gyakorlatba a liberálisok politikáit. Orban szerint a PNL-nek az előrehozott választásokat, a „közelharcot” kell támogatnia. (karácsonyi)