hétfő, június 25, 2018

Jövőre 1421 új férőhely a börtönökben

A Büntetés-végrehajtási Intézetek Országos Parancsnokságának (ANP) igazgatója, Marian Dobrică pénteken egy konferencián azt mondta, 2018-ban a romániai börtönökben a mostaninál 1421-gyel több férőhely lesz. 

„Terveink szerint 1421 új férőhelyet nyitunk néhány, már kiválasztott büntetés-végrehajtóintézetben. Ezzel együtt folytatjuk a már meglévők korszerűsítését. Már idén ősszel átadtunk 200 helyet a bákói börtönben, decemberben 200 hely létesül a giurgiui, 200 hely pedig megújul a dévai büntetés-végrehajtási intézetben” – mondta el Marian Dobrică, az ANP igazgatója. Dobrică arra is felhívta a figyelmet, hogy a kártérítési fellebbezésről szóló törvény életbelépé-sével többen is lehetőséget kapnak a feltételes szabadulásra. 

 Veszély, hogy visszakerülnek

Az ANP-igazgató kijelentette: „A miniszter úr által említett 3349 eset kapcsán, amelyeknél megvan a lehetősége a feltételes szabadlábra helyezés kérvényezésének, hétfőtől péntekig minden egyes börtönben titáni munka fog folyni. Most tettünk egy lépést, elengedtük őket. Meg kell néznünk, mi fog történni a továbbiakban ezekkel a fogvatartottakkal. Fennáll a veszély, hogy vissza fognak kerülni a börtönbe”. 

529 fogvatartott már szabadlábra került

Tudorel Toader igazságügyi miniszter azt mondta, csütörtökön, a kártérítési fellebbezésről szóló törvény életbelépésének napján országszerte 529 fogvatartott került szabadlábra, emellett 3349-en kérhetik a feltételes szabadlábra helyezést – nekik a letöltendő idejük hamarabb letelik, ha minden, rossz körülmények között letöltött 30 napért további 6 napot tekintenek letöltöttnek a hatóságok.

Nincs szabályzat a  törvény alkalmazására

A szakszervezetiek amiatt elégedetlenek, hogy nincs szabályzat a börtönbüntetéseket lerövidítő törvény alkalmazására.

 „A törvényt a börtönigazgatók felelősségére alkalmazzák, akik a bevont szakértőkkel gyakorlatilag vállalják, hogy tévesen kerülnek emberek szabadlábra, csak hogy ne merüljön fel az illegális fogva tartás gyanúja. (...) Ennek a letöltöttnek minősülő hat napnak a kiszámítási módszertana bizonytalan, nem világos a szabadon engedési folyamat, tévedések merülnek fel a büntetések nyilvántartásában, és a folyamatot lebonyolító személyzet létszáma nem elégséges” – fogalmazták meg aggályaikat a szakszervezetiek. (Hírösszefoglaló)