hétfő, április 23, 2018

Jótékonysági koncert a Vártemplomban

December a karitatív koncertek, estek és előadások hava. Lépten-nyomon felhívásokkal szembesülünk annak kapcsán, hogy hol kellene lennünk, mit kellene támogatnunk, miben kellene gondolkodnunk. Minden egyes felhívásnak azonos az üzenete: a karácsony nem az ajándékokról, hanem az ajándékozásról, felkarolásról, szeretetről, összetartozásról, kéznyújtásról szól. Nem rólam – hanem a másikról. Mindannyiunk vágya, hogy a megosztott, önmagunk és énközpontú mivoltunkról elfordított figyelmünk ne csak ebben az időszakban tartson. 

Az Iskola másként héten – amely szintén egy kiváló esély a figyelem iskolán kívülre, azaz a valós életbe való terelésére – a Művészeti Szaklíceum 12. osztályos tanulói meglátogatták az Ügyes Kezek Alapítvány nappali foglalkoztatóközpontját. Ebben a csodaházban értelmi fogyatékkal élő fiatalok vesznek részt naponta különböző fejlesztő programokon és foglalkozásokon.

A találkozás igazi bölcsességre nevelő erővel bírt. Hogy a fogyatékkal élőknek mit jelentett a találkozás, nem tudom. De azt, hogy ezeknek a fiataloknak mit jelentett, annál inkább. Felismerték, hogy hálásnak kell lenniük mindennap azért, amit kaptak. Mert ez nem kijár, hanem kegyelem. Továbbá tudatosult bennük, hogy a fogyaték nem korlát. Korlátokat a saját elménk gyárt. És ahhoz, hogy a társadalom működőképes legyen, ki kell egészítenünk egymást. Mi a kezünkkel, lábunkkal, ismereteinkkel, hangunkkal, zenénkkel – ők gyermeki tisztaságukkal, lelkierejükkel, kitartásban mutatott példájukkal, a bennük lakozó örömmel és hálával.

A Művészkuckó Egyesület a művészeti iskolával együttműködve december 23-án 19 órai kezdettel a marosvásárhelyi Vártemplomban karácsonyi karitatív koncertet tart. A koncert nem valósulhatna meg támogatók nélkül – valamint azon gyerekek szülei és családja önfeláldozása nélkül, akik fáradságot nem kímélve, sok esetben kilométereket utaztak és órákat áldoztak fel a felkészülés érdekében. A koncert meghívott előadói nem kisebb nevek, mint Sárosi Péter dzsesszzongorista, illetve Trózner Kincső operaénekes. Karmester: Korpos Kamilla.

Mindannyiuk célja: palló építése egészségesek és fogyatékkal élők között. A palló, mint tudjuk, ideiglenes átkelőhelyet jelent. Bízva ezáltal abban, hogy ha egymásra talál sérült és egészséges, soha többé nem hagynak maguk között szakadást, elidegenedést és távolságot.

Továbbá tisztelegni szeretnének azok előtt az édesanyák és családok előtt, akiket a Jóisten a maga, számunkra érthetetlen kegyelméből kiválasztott erre a feladatra. 

Az összegyűlt összegből egy háromnapos kirándulással szeretnének kedveskedni a fogyatékkal élőknek, a Hargita megyei Barnabás házban, mely akadálymentes és számukra kialakított, megfelelő környezetben képes vendégül látni 40 fogyatékkal élőt és beteggondozót. 

Tudnunk kell, hogy azok a dolgok, amelyek számunkra teljesen természetesek, számukra sokszor megvalósíthatatlan akadályba ütköznek. Ilyen egy kirándulás megszervezése és levezetése. De a három napon túl a legfontosabb mégis az egymás felé nyitás kegyelme. Az elfogadás. Azon pallók megépítése csoporttól csoportig, embertől emberig, mely valós együttélést biztosít karácsonyon innen és túl.

A csodára ugyanis nem várni kell, a csoda van. 

Csata Éva ügyvezető igazgató, HIFA-Románia