szombat, április 21, 2018

Ismét Marosvásárhelyen a GastroPan

Rekordszámú kiállító a 10. szakmai kiállításon
Fotó: Nagy Tibor (archív)

Április 19–22. között újra  Marosvásárhelyen tartják meg a GastroPan nemzetközi szakmai kiállítást, amelyen 25 országból több mint 150 kiállító mutatja be a legújabb sütőipari, cukrászati és vendéglátóipari nemzetközi trendeket, a legkorszerűbb termékeket és szakmai megoldásokat. 

A tizedik GastroPan kiállításra ismét Marosvásárhelyen kerül sor az Imperial Inn szálloda kiállítótermeiben, ahol az iparág világszerte ismert beszállítói találkoznak a szakma képviselőivel és az érdeklődőkkel. A kiállítók érdekes programokkal, innovatív technológiákkal és termékekkel várják a látogatókat a négynapos eseményen. Ezúttal is sor kerül a GastroPan versenyekre, kiválasztják az év kenyerét és az év tortáját.

Az utóbbi 10 évben folyamatosan emelkedett a GastroPan kiállítóinak a száma, ez is bizonyítja, hogy az iparágak számára kifejlesztett gépek és felszerelések, alapanyagok és megoldások beszállítói elismerik a kiállítás szakmai értékét. Az idei szakmai eseményre eddig több mint 150 kiállító jelentkezett be. Idén a szervezők négy kiállítóteremben várják a résztvevőket, valamint egy tágas külön helyiségben, amely a GastroPan versenyeknek ad otthont. 

A legnagyobb felületet a gépek és felszerelések beszállítói foglalják el, utánuk következnek az alapanyagok és technológiák, valamint az eszközök, kiegészítők és fogyóeszközök beszállítói. A többi standon innovatív termékeket, üzleti ötleteket és a kapcsolódó területek megoldásait mutatják majd be.

A rangos kiállításon minden évben több mint 21 ezer szakmabeli fordul meg. Idén a rendezvény négynaposra bővült, így a látogatók száma az előrejelzések szerint  meghaladja majd a 21 ezret. 

A 2018-as év rengeteg újdonsággal szolgál: a szervezők szerint ebben az évben vesz részt a legtöbb új cég a kiállításon, többségük külföldről érkezik, és egyesek első alkalommal lesznek jelen a rendezvényen.

Az új résztvevők új, sokoldalú és kompetitív megoldásokat és technológiákat mutatnak be a szakmának. A gépeket és felszereléseket kiállító standok száma megduplázódik ebben az évben, lesznek olyan technológiák, amelyeket először mutatnak be a romániai piacon, amely egyre vonzóbb a nemzetközi beszállítók számára. 

 

Rendkívül népszerűek a GastroPan versenyei 

A pékek, cukrászok és szakácsok számára szervezett versenyek képezik a kiállítás egyik legfőbb attrakcióját. Ezek népszerűsítik a szakmai tudást, ugyanakkor támogatják is a szektor vállalkozásait. A GastroPan versenyeit három fő kategóriára osztották (pék, cukrász, gasztronómia). A versenyzők által készített innovatív termékeket és művészi alkotásokat világszerte elismert szakmai zsűri bírálja majd el, kiválasztják a 2018-as Év Kenyere és a 2018-as Év Tortája díjak nyerteseit is. Idén egy új versenykategóriát is meghirdettek, a versenyzők egy különleges művészeti kategóriában mérettethetnek meg, különböző művészi alkotásokat készíthetnek kenyértésztából, cukorpasztából, csokoládéból, isomaltból, vagy zöldségből és gyümölcsből készíthetnek faragásokat. Az új versenykategória tematikája: 10 év GastroPan. 

A kiállítás első napja, április 19., a cukrászversenyek napja lesz. A 2018-as Év Tortája díj elnyeréséért a versenyzőknek egy egyedi, kreatív és ízletes csokoládétortát kell megalkotniuk. A cukrászművészeknek és tortadíszítőknek is alkalmuk nyílik megmutatni a tehetségüket a cukorpasztából, illetve a csokoládéból készült művészi alkotások kategóriáiban. A cukorpasztából készült alkotások tematikája: Románia a hagyományok tükrében, míg a csokoládéból alkotott díszmunkák témája: Hagyományok.

Másnap, 20-án, a péktermékek versenyének napján a legtehetségesebb pékek versenyeznek majd a pék főkategória négy alkategóriájában. Amint az lenni szokott, idén is mind a kézműves pékek, mind a nagyüzemi gyártók esélyt kapnak arra, hogy elnyerjék az Év Kenyere címet. Románia legtehetségesebb pékjei ugyanakkor versenybe szállnak, hogy elkészítsék a legjobb péksüteményt, ami az egészséges életstílus jegyében készül. Ugyanakkor egyedi kenyértésztából előállított művészi alkotásokkal is benevezhetnek a versenyzők.

A szombati nap a gasztronómiai versenyek napja lesz. A gasztronómiai főkategória két alkategóriát foglal magába: a hidegtálak és a gyümölcs- és zöldségfaragó megmérettetést. A hidegtálak kategória versenyzőinek egy ünnepi tálat, egy hagyományos román fogást és egy tányérdesszertet kell elkészíteniük, míg a művészi vénával megáldott versenyzők a gyümölcs- és zöldségfaragó kategóriában mérhetik össze tudásukat, amelyben egy olyan művészi alkotást készítenek, amelynek témája: Az idő.

A kiállítás csütörtöktől szombatig 10 és 18 óra között, az utolsó napon, vasárnap pedig 10 és 16 óra között látogatható. Akárcsak az előző években, az érdeklődők ezúttal is  meghívóval, valamint belépőjeggyel mehetnek be a rendezvényre. A belépő a kiállítás hivatalos honlapján (www.gastropan.ro) tölthető ki és letölthető.