hétfő, május 21, 2018

Iskola másként – ne csak egy hétig!

Az idén április 2. és 5. között újra lesz Iskola másként oktatási program, amelynek más nevet adtak ugyan, de a célja az, hogy a program keretén belül a diákok és tanáraik eltérnek a kötelező tananyagtól, és olyan tevékenységeken vesznek részt, melyek a tanulók érdeklődési köreinek tesznek eleget.

Nehéz iskolatáska-cipelés, felmérők írása, felelések valamint zsúfolt órarend jellemzi a diákok megszokott iskolai programját. Mindez másként van április első hetében, amikor mindenki a saját érdeklődési körének megfelelően tevékenykedhet akár az iskola kapuin kívül is osztálytársaival. A tanárok szerint az Iskola másként célja a diákok mozgósítása, a csapatszellem erősítése különböző, a tanrendtől eltérő programok révén. A diákok többsége úgy tekint erre a hétre, mint egy minivakációra, amelyről a tanárok és a diák véleménye megoszlik. Volt olyan diák, aki úgy vélte, jobb ötlet lett volna, ha egy hét vakációt adnak programok szervezése nélkül, mások pedig örültek annak, hogy legalább ezen a héten mellőzhetik a tanulást és olyan programokon vehetnek részt, amelyek igazán érdeklik, ráadásul alkalmuk is adódik arra, hogy szorosabb barátságot alakíthassanak ki osztálytársaikkal.

– Jó elképzelés az Iskola másként, mert a tanárokat is közvetlenebb körülmények között ismerhetjük meg. Vannak olyan tanárok, akiket lehet, hogy nem szeretünk, mert nagyon szigorúak, de kiderülhet róluk, hogy iskolán kívül közvetlenek, „vagányabbak”. Ráadásul még azért is jó, mert egy kicsit más környezetbe kerülünk az osztályközösséggel, és összeforrottabb lesz a csapat. Lehet, hogy a vakáció jobban fogna, de ennek is megvan a maga varázsa, és ha érdekes helyekre látogatunk el, akkor talán még jobb is lehet, mint egy hét semmittevés otthon – mondta a 11. osztályos Kádár Csongor. A 10. osztályos Berecki Norbert szerint ebben az időszakban az a jó, hogy nem kell tanulni, és érdekesebbé lehet tenni a napot.

Többen örülnek annak, hogy „végre nem kell tanulni”, ami lehet, hogy nemcsak egy, az iskolások által gyakran emlegetett mondat, hanem jele annak is, hogy túlzsúfolt az órarend, hiszen egy megszokott iskolai napon a legtöbb diák reggel 7-től délután 3 vagy akár 4 óráig is az iskolában ül, annyit, mint egy felnőtt a munkahelyén. Mindezek mellett a tanárok elvárják, hogy minden egyes tantárgyból a megfelelően teljesítsenek óráról órára. Ezért is marad kevés idő egymásra, a kapcsolatteremtésre, -ápolásra, egy egészséges csapatszellem kialakítására. Az elméletre és nem a gyakorlatra, a kreativitásra alapozó tanterv valóságos robotokat nevel a diákokból. Lehet, hogy hiánypótló tevékenység az Iskola másként, de feltehetjük a kérdést, hogy miért nem ilyen szellemben állítják össze a tantervet, teret hagyva az olyan – ilyenkor előtérbe kerülő-tevékenységeknek, mint például a csapatépítő gyakorlatok, a közös kirándulások, városlátogatás, betekintés a színházi kulisszák mögé, vagy akár a külföldi csereprogramok, ahol a tapasztalatcsere mellett új barátságokat is köthetnek a diákok, de gondolhatunk sportnapokra is, hiszen ez lehetőséget teremthet a több mozgásra, a vetélkedők pedig erősíthetik a versenyszellemet, az összetartást, a csapatmunkát. S jó lenne, ha mindezt megfontolnák a tanárok és a pedagógusok is.

Közelebb Leonardo da Vincihez

A Maros Megyei Múzeum munkatársai a Leonardo da Vinci találmányait bemutató kiállítás megnyitóját megelőzően tegnap kisdiá-koknak a polihisztor zseniről tartottak előadást. A gyerekek nemcsak a rajzait, vázlatait láthatták, megismerhették festészetét, ugyanakkor a rajzok alapján – a múzeum munkatársainak és oktatóinak az irányításával – elkészíthették a találmányokat. Különös érdeklődéssel barkácsolták a világ első ejtőernyőjét, amelynek mása majd a kiállításon is megtekinthető.

Bűnmegelőzési szeminárium

Az idei Iskola másként program – amelynek jelmondata: Tudj többet, legyél jobb – keretében a megyei rendőrség hétfőn reggel a gazdasági középiskolában szervezett kerekasztal-beszélgetést. Gabriela Stoica rendőraltiszt és Elena Micheu pszichológus a tinédzserkor veszélyeire hívta fel a figyelmet. 12 órától a megyei rendőrség székhelyén a 2-es Számú Általános Iskola VIII. osztályos tanulóival találkoztak, akikkel a fiatalkori bűnözésről, a kiskorúakról mint lehetséges áldozatokról, a baráti társaság rossz befolyásáról, hatásáról, a túlzott drog- és alkoholfogyasztás veszélyeiről beszélgettek a fiatalokkal.

Rendkívüli magyaróra Marosszentgyörgyön

Március 5-én, pénteken a marosvásárhelyi Európa Gimnázium VI. E osztálya (osztályfőnök Madaras Ildikó) a marosszentgyörgyi Szent György Gimnáziumba látogat, ahol a Kilyén Emma osztályfőnök által vezetett VI. C osztályosokkal találkoznak. Moldován Irén magyartanárnő jóvoltából rendkívüli magyarórán a diákok Baricz Lajos pap-költővel találkozhatnak, aki a Szent Cecília énekegyüttessel mutatja be verseit a diákoknak.

Kiss Kriszta