szombat, április 21, 2018

Ipari olaj a Marosban

Műszaki hiba a radnóti hőerőműnél

Több mint egy köbméter olajos víz keveréke ömlött pénteken a Maros folyóba a radnóti hőerőmű egyik transzformátorának a meghibásodása nyomán. A Maros Megyei Környezetvédelmi Őrség tájékoztatása szerint hatékony beavatkozásukkal hétfőig a helyzetet orvosolták.

Megkeresésünkre Székely Annamária, a környezetvédelmi őrség főfelügyelője hangsúlyozta, hogy amint a szennyezésről értesültek, azonnal a helyszínre siettek, és a három nap leforgása alatt mindvégig felügyelték és irányították a munkálatokat annak érdekében, hogy a leghatékonyabban szüntessék meg a víz/olaj keverék szivárgását. A főfelügyelő megerősítette a hírt, hogy egy köbméter víz/olaj emulzió került a folyóba, a meghibásodás pedig a hőerőműnek azon a részén történt, ahol elvileg tisztított víznek kellett volna lennie. Jelenleg a megye területén a Maros folyóban nincs olajszennyezés, a partok mentén azonban még ott vannak az elhelyezett papírszűrők, mivel a vízből a partokra is jutott a szennyezésből. A környezetvédelmi őrség ellenőrzései nyomán a vízi élővilágban nem tett kárt a hőerőmű által okozott szennyezés. Hétfőn, a déli órákban készült jegyzőkönyv tartalmáról egyelőre nem szereztünk tudomást, a bírság azonban nyilvánvaló. 

Nicu Tomuleţiu, az Aquaserv Rt. szóvivője hangsúlyozta, hogy a Radnót alatti települések ivóvíz-szolgáltatását nem befolyásolta a hőerőműből kiszivárgott szennyezés, mivel a fogyasztásra alkalmas nyers vizet Ludason a talaj rendkívül mély rétegeiből nyerik. Így a víz minősége a szennyezés időtartama alatt is a megszokott értékeket mutatta, a vízüzemben sem kellett megszüntetni a szolgáltatást. 

A radnóti hőerőműben a baleset a délelőtti órákban történt, és feltételezhető, hogy a vállalat szakemberei észre sem vették az elrepedt olajteknőből szivárgó víz/olaj elegyet. A vízen lebegő olajfoltokat egy horgász észlelte, és jelentette a 112-es egységes hívószámon. A helyszínre siettek a készenléti felügyelőség csapatai, a vízügyi igazgatóság szakemberei, a környezetvédelmi őrség, a Romgaz hibaelhárító csapatai, és a radnóti hőerőmű szakembereivel közösen próbálták megakadályozni az olaj továbbterjedesét és az újabb szivárgást, ezért lezárták a hőerőmű ürítőcsatornáit. Mivel a Marosnak magas volt a vízhozama, az olaj nagyon hamar szétoszlott a vízen, pénteken estére már elhagyta a megyehatárt. 

A Romgaz sajtóközleménye szerint az elektromos áram előállításához használt vízzel együtt mintegy 20-30 liter olaj került a Marosba, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy az ipari termelés során visszamaradt olaj nem tartalmazott mérgező anyagokat. A vállalat vezetősége szerint a készenléti felügyelőséggel, a környezetvédelmi őrséggel és a vízügyi igazgatósággal továbbra is közösen ellenőrzik a Maros alsó folyását.