kedd, május 22, 2018

A Ion Vlasiu és a Constantin Brâncuşi Technológiai Líceumok

Szakoktatás és mesterségek vására

Marosvásárhelyen 1892 óta folyamatosan van fafeldolgozó szakiskola. Az évek során különböző néven ugyan, de sikerült átmenteni az oktatást mind a mai napig. Amikor arról kérdeztem Ciulea Adela igazgatónőt, hogy mivel győzné meg azokat a nyolcadik osztályos tanulókat, akik az általuk kínált mesterségek felé kacsingatnak, lelkesen azt mondta: iskolánk több évtízeden át olyan kiváló szakembereket képezett, akik a szakmai tudásukon túl megállták a helyüket a társadalomban. 

A tanári kar ma is azon igyekszik, hogy a legjobb tudása szerint a diákok készségeire alapozva hozza ki belőlük a legjobbat, és arra törekednek, hogy az ott végzett diákok társadalmunk hasznára váljanak. 

– Semmivel sem tanulnak és tudnak kevesebbet azok a diákok, akik nálunk folytatják tanulmányaikat, mint a város híres elméleti líceumaiban lévők. Kiváló laboratóriumok, műhelyek, informatikaterem áll a diákok rendelkezésére olyan szakterületen, amelyre igény van, sőt hiányzik a munkaerőpiacról. Olyan szakmákban képezünk diákokat, amelyeket köpenyben, íróasztalnál ülve lehet gyakorolni. Vagy vannak az építkezés terén, igaz, egy kicsit piszkosabb, de hasznos és igényelt szakmák, amelyekkel nagyon jól lehet keresni. Kell-e annál szebb szakma, mint a bútortervezés? Aki kitanulja, saját céget, műhelyt nyithat. A megyében egyedül nálunk oktatunk számítógépes tördelő szakmát, ahol a tudást fel lehet használni könyvek, folyóiratok, fényképek szerkesztésére, vagy ott van a vegyi laboratóriumi technikus, egy izgalmas szakma, amelyre nagy igény van a vegyi kombinát részéről. A cég ösztöndíjat is felajánl a diákoknak, és ha tehetségesek, akkor tovább is taníttatja őket. Az asztalosmesterség szent szakma, hiszen ne feledjük, hogy édesapja mellett Jézus is ezt végezte. Nincs annál nagyobb öröm, mint amikor kezünk munkájának eredményével örömöt szerzünk másoknak – mondta az igazgatónő.

A Ion Vlasiu iskola kiváló helyen van, gyönyörű környezetben. Az udvaron egy 100 férőhelyes bentlakás és étkezde is áll, mellette sportterem, sportpálya és egy valóságos dendrológiai park, ahol a környezetvédelmi technikusok gyakorolhatnak. Akárcsak más szakiskolák, a Ion Vlasiu is kiépítette kapcsolatait különböző cégekkel: a bútortervezők a Mobexnél, a kép- és szövegszerkesztő technikusok a Cromatic nyomdánál, a vegyészek az Azomureşnél végzik a gyakorlatot, míg a környezetvédelmi szakértők a Milvus Csoporttal közösen például madáretetőket készítettek és állítottak fel a campus udvarán, majd etették, megfigyelték a kis lakókat. 

Ami pedig a Constantin Brâncuşi (volt építészeti) szakiskolát illeti, az igazgatónő elmondta, lehet, hogy nehezebb ezen a téren dolgozni, de az építkezésben mindig kell a jó szakember. Annak ellenére, hogy jó szakképzést ajánlanak, mind kevesebb a diák, pedig egyre nehezebb találni egy jó kőművest, vízszerelőt, szobafestőt-mázolót. S az említett szakmákban hosszú távon biztosított a jó kereseti lehetőség. A szakiskolát végző diákoknak havonta 200 lejes ösztöndíjat ad az oktatási minisztérium. 

A Ion Vlasiu Technológiai Líceum oktatási kínálata a 2018/2019-es tanévre: nappali líceumi osztályok: bútortervezés, belsőépítész-technikus: 14-14 hely magyar és román nyelven, kép- és szövegszerkesztő technikus: 14 hely, magyar osztály; ökológiai és környezetvédelmi technikus: 14 hely magyar tagozaton. A szakiskolában: általános asztalos:14 hely román és 28 hely magya osztálybanr, vegyipari (szervetlen kémia) berendezéskezelő: 14 hely román nyelvű osztályban a nappali tagozaton. 

*

A Constantin Brâncuşi Technológiai Líceum oktatási kínálata a 2018/2019-es tanévre: építőipari és épületgépészeti műszaki rajzoló technikus: 28 hely magyar tagozaton, szakiskolai oktatásban (három év): víz-gáz szerelő 14, szobafestő és mázoló: 14-14 hely román tagozaton, kőműves-kőfaragó-vakoló, épületács-asztalos-parkettázó: 14-14 hely magyar tagozaton. A szaklíceumban csökkentett látogatási formában: IX., X., XI. osztályban társadalomtudományi szakosztályok, tandíjmentes posztliceális képzésben (két év) román tagozaton épületgépészeti mesterképzést biztosítanak.