szombat, április 21, 2018

Immár 32 éve testépítő Engi Dénes

Ha akkor találkozik vele az ember, amikor utcai ruhát visel, nem is sejti...

A december 11-én 50. születésnapját ünneplő Engi Dénes az egyik legismertebb marosvásárhelyi testépítő, aki még a rendszerváltás előtt kezdett sportolni. A minap egy versenyen találkoztunk, ahol pályafutásáról beszélgettünk.

– Miért éppen a testépítést választotta?

– Fiatal gyermekként birkóztam, 1984-ben kezdtem testépítéssel foglalkozni. Tetszett nekem, hogy a városban annak idején néhány „menő” gyereknek – mint például Dénes Jóskának vagy Ţântarunak – kigyúrt izmai voltak, szerettem volna hasonlítani hozzájuk, ugyanakkor tetszett is ez a sportág. Le is igazoltak az AS Armata testépítő szakosztályához.

– Milyen kluboknál versenyzett pályafutása során?

– Az AS Armatától a Steauához kerültem a katonaság idejére, majd 1987-ben, amikor leszereltem, a marosvásárhelyi Metalotehnicához jöttem vissza, onnan az Elektromaroshoz kerültem, aztán a MOGYE versenyzője lettem. Jelenleg az Augustin Moldovan által üzemeltetett helyi Retro Gym leigazolt versenyzője vagyok.

– Melyek voltak az elmúlt 32 év legjobb eredményei?

– 1989-ben az országos bajnokságon 5. lettem, aztán 1990-ben országos 3., 1991-ben országos 2. a 2006-ban Masters kategóriában világbajnoki címet szerzett Petru Ciorbă után, majd 1992-ben a sportpályafutásom félbeszakadt.

2003-ben fogtam neki újra edzeni, 2004-ben a temesvári Szabadság Kupán léptem újra színpadra, ahol ezüstérmet szereztem a +90 kg-os súlycsoportban. Az utóbbi négy évben újra országos és nemzetközi szinten versenyzek, veterán kategóriában országos bajnok lettem, több alkalommal voltam dobogós az utóbbi években, országos bajnok is, emellett Masters Európa-bajnokságon, nemzetközi versenyeken vettem részt. 2015 szeptemberében a Nagyszebenben rendezett országos testépítő bajnokságon a 40-49 évesek Master kategóriájában (+90) országos bajnok lettem a Retro Gym versenyzőjeként, majd a 2016-os (Szentkirályon tartott) Románia-kupán bronzérmes a 90 kg-os kategóriában. 

– Rendszerváltás előtt városunkban olyan ismert sikeres testépítők voltak, mint Nicolae Giurgi, Dénes József, Burján Zoltán vagy Ioan Suciu, aztán a testépítés is, mint annyi más sportág, hanyatlásnak indult. Ennek mi volt az oka?

– A nyolcvanas években Marosvásárhely az ország egyik testépítő központja volt, aztán 1990 után sokan abbahagyták a sportolást, vagy kitelepedtek külföldre, így gyengébbek lettek a helyi sportklubok. 

– Mint említette, decemberben múlt 50 éves. Mi ösztönzi, hogy versenyezzen?

 – Sok türelem kell a testépítéshez, nehéz a mai világban áldozni egy ilyen sportágra. Szerencsére segít a szervezetem is, mert könnyen tudok fogyasztani, de nehezen tudok tömeget növelni. Amúgy mindennap edzem, és nagyon hiányzik, amikor valamiért ezt ki kell hagynom. 

– Meddig folytatja?

– Gondolom, 5-10 évig még versenyszinten tudok maradni, hiszen életformámmá vált. Csak egészséges legyek!

– Mivel foglalkozik szabadidejében?

– Családos ember lévén az enyéim körében érzem jól magam, de követem a minőségi futballmérkőzéseket, emellett a sportadókon a birkózást és a súlyemelést is.